Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sonda do mysle šampiónky. Zlato podporili čisté vzťahy i rutina

O úspechu v športovej streľbe rozhoduje skôr hlava ako telo. Ak toto tvrdenie platí, potom je myseľ Zuzany Rehák Štefečekovej, čerstvej olympijskej šampiónky z Tokia, čistá ako krištáľ.

30.07.2021 17:30
Japonsko OH2020 Strelectvo trap Rehák... Foto: ,
Zuzana Rehák Štefečeková pózuje so slovenskou vlajkou po finále trapu, v ktorom si vystrieľala zlato.
debata

„Zuzku síce nepoznám osobne, ale vo všeobecnosti je známe, že čím menej starostí máte, tým väčší priestor dostanete na sústredenie sa na šport,“ vraví Petra Zorvan, mentálna koučka, v ktorej portfóliu je aj najlepšia lyžiarka sveta Petra Vlhová.

clanok Dávame do pozornosti Všetko o olympijských hrách v Tokiu

Rehák Štefečeková sa dočkala životného úspechu v 37 rokoch. Je aj ona dôkazom toho, že skúsenejší športovci sú psychicky odolnejší?

Z veľkej miery áno. Ide však najmä o skúsenosti, nie o vek. Športovec, ktorý zažil tlak na väčších pretekoch, má lepšie skúsenosti, ako sa s ním vyrovnať. Stáva sa odolnejším voči takémuto stresu, vie s ním lepšie pracovať.

Napokon, aj tréner Branislav Slamka tvrdil, že jeho zverenka sa lepšie skoncentruje a motivuje na významnejšie preteky…

Toto je pri športe častý jav. Pri významnejších súťažiach prežíva športovec väčší tlak – od seba aj od druhých. Spôsobuje ho udržiavanie vyššej hladiny stresových hormónov, ktoré nás utvrdzujú v tom, že vieme podať lepší, rýchlejší, vyšší výkon.

Zuzana Rehák Štefečeková Čítajte viac Šampiónka dospela. Niečo z teba bude, pochválil som ju

Viaceré médiá použili pri výkone Slovenky výraz – je ako stroj. Vie sa športovec dostať v istej chvíli do takého módu, že všetko, čo robí, zautomatizuje a naozaj ide za cieľom strojovo?

Máme tendenciu si myslieť, že stroje nerobia chyby a ľudia áno, preto sa toto prirovnanie často používa. Automatizácia znamená, že športovec niečo trénuje tak, že daný úkon je uložený v mozgu v trvalých neurospojeniach – teda stačí, keď športovec pre optimálny výkon nechá telo robiť to, čo natrénoval.

Ak mu však do toho vstúpi myslenie na úrovni vedomia – rozmýšľa, či ho už niekto predbieha, alebo či získa zlato – vtedy sa jeho telo výrazne spomalí. Optimálny výkon totiž neprebieha na úrovni myslenia.

Znamená to, že by mal prestať vnímať okolie?

Je to jedna z podmienok vynikajúceho výkonu, pričom nejde o to, aby nevnímal okolie. Ale skôr o to, aby vnímal len to, čo robí – že sa venuje športovej činnosti. Vtedy dokonca automaticky prestane vnímať okolie. Ak by počas výkonu myslel napríklad na medailu, znížil by výkon. Vhodnejšie je sústrediť sa len na danú časť pretekov – napríklad na kvalifikáciu, nie vopred na semifinále či finále.

Cesta Zuzany Rehák Štefečekovej za medailou Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Tréner Zuzany Rehák Štefečekovej Branislav Slamka.

Strelci majú pred jednotlivými položkami svoje rituály. Sú zaužívané postupy dôležité pri skoncentrovaní sa?

Áno. Rutina športovcovi pomáha zvládať jednotlivé časti pretekov, často znamenajú podnet – teraz sa sústreď na 100 percent! Nimi sa zladí hlava s telom a športovec je pripravený na bezprostredný vý­kon.

Rehák Štefečeková sa dočkala vytúženého zlata v čase, keď je vydatá, mamou dvoch detí. Má prajné rodinné zázemie. Súvisí úspech úzko s ideálnym mentálnym nastavením?

Samozrejme, čím menej máte starostí, tým väčší priestor dostávate na sústredenie sa na šport. Najmä ak ide o medziľudské vzťahy. Pokiaľ ich máte v neporiadku, je vaša hlava zaneprázdnená nimi a nie športom. A nie je dôležité, či ide o manžela, deti, rodičov, trénera. Všetko sú to vaši blízki.

Rehák Štefečeková je bez detí už dva týždne. Po finále prezradila, že sa nevyhla okamihu, keď mala chuť zbaliť sa a vrátiť sa z Tokia domov. Čo v takej chvíli pomôže športovcovi znovu sa skoncentrovať na svoj cieľ?

Napríklad uvedomenie, že odlúčenie je len dočasné. Že si to môžu vynahradiť, keď bude priestor. Veľmi efektívne je zamerať pozornosť na to, na čo potrebujem – napríklad na tréning, na prípravu.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program

Má to dva efekty: prvý, že sa zlepším v tom, na čo sa zameriam a druhý, že nemám toľko času na rozmýšľanie nad inými vecami. Takéto zameranie pozornosti je vždy vedomé, teda musím naň vynaložiť určité a často veľmi veľké úsilie – niekedy to aj bolí, s tým treba počítať a prijať to.

Je u športovcov psychická odolnosť vecou vrodených vlastností, typu osobnosti, alebo je možné hlavu – rovnako ako telo – trénovať?

Každý sa dá natrénovať aj psychicky. Niektoré vrodené vlastnosti či typ osobnosti môžu byť prínosné, alebo môžu tréning mysle komplikovať. Štartovacia čiara preto nie je pre všetkých rovnaká.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletné výsledky

Ako taký mentálny tréning športovca prebieha?

Mentálna príprava je rovnako náročná ako fyzická. Nie je ju natoľko vidieť, ale každý športovec, ktorý ju podstupuje, mi dá za pravdu. Väčšinou ide o zvládanie veľmi náročných situácií, o trénovanie psychickej odolnosti. O to, aby športovec vedel, čo jeho hlava robí v kritických situáciách a zároveň sa naučil, ako ich zvládnuť. Aby zistil, na čo sa má zamerať, aby bol lepší.

Na Rehák Štefečekovú čakajú v sobotu ďalšie preteky. V mix trape môže po boku Erika Vargu znovu útočiť na medailu. Sen si však už splnila. Nemôže takýto moment zvádzať k poľaveniu?

Môže spôsobiť stratu záujmu, no nie vedome, skôr hormonálne – menej adrenalínu vedie k nižšiemu výkonu. No môže tiež nabrať novú motiváciu a znovu sa začne naplno sústrediť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio #športová streľba #Zuzana Rehák Štefečeková #OH v Tokiu 2020 #Petra Zorvan