Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci v bilancii ako Nóri či Iránci. V akcii bude atlétka či ambiciózny kajakár

Slovensko sa vo štvrtok dočkalo prvej medaily na olympijských hrách v japonskom Tokiu. V streľbe sa o ňu postarala trapistka Zuzana Rehák Štefečeková, ktorá k striebram z Pekingu 2008 a Londýna 2012 tentokrát pridala kov najcennejšieho lesku - zlato.

29.07.2021 19:12
Japonsko OH2020 Strelectvo trap Rehák... Foto: ,
Zlatá Zuzana Rehák Štefečeková (uprostred), strieborná Američanka Kayle Browningová (vľavo) a bronzová Alessandra Perilliová zo San Marína.
debata (1)

Dvojnásobná mamička najprv suverénne ovládla dvojdňovú kvalifikáciu, v ktorej neminula ani jeden zo 125 terčov a utvorila nový svetový rekord.

Toto maximum už v budúcnosti nik nemôže prekonať, nanajvýš vyrovnať.

Zuzana Rehák Štefečeková Čítajte viac Šampiónka dospela. Niečo z teba bude, pochválil som ju

V dramatickom štvrtkovom finále šiestich strelkýň jej na celkový triumf stačilo 43 presných výstrelov z päťdesiatich možných.

Tento výkon vyvážený zlatom je zároveň olympijský rekord. Tridsaťsedemročná rodáčka z Nitry na druhé miesto odsunula Američanku Kayle Browningovú, ktorá vo finále trafila 42 asfaltových holubov.

Cesta Zuzany Rehák Štefečekovej za medailou Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Tréner Zuzany Rehák Štefečekovej Branislav Slamka.

O zlate bolo rozhodnuté už pred posledným výstrelom Browningovej. Bronz si vybojovala Alessanda Perilliová zo San Marína s finálovým výsledkom 29 terčov.

"Pocit je to skutočne dobrý. Zajtra ráno však vyjde nové slnko a čaká ma tréning mixu. Opäť budem vstávať o pol šiestej.

Dnešný deň sa skončí, krátko oslávime zlato a zajtra ideme odznova. Zlatá medaila mi však zostane navždy. Veľmi sa teším, že sa mi podarilo hneď po súťaži telefonovať s najbližšími a mojimi chlapmi doma.

Moji blízki majú veľmi pekné ráno, lebo už o ôsmej pijú šampanské. Teším sa, že ho majú pekné kvôli mne. Je skutočne pekné robiť ľuďom radosť," povedala podľa oficiálneho webu Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Zuzana Rehák Štefečeková

Medailový ceremoniál so zlatou Rehák Štefečekovou Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Zuzana Rehák Štefečeková so zlatou olympijskou...

Získala vôbec prvé zlato pre Slovensko v streľbe v ére samostatnosti.

Aspoň jednu medailu na OH v Tokiu už získalo 66 krajín, z najcennejšieho kovu sa už tešili reprezentanti 39 štátov.

V utorok sa k nim pridalo aj Slovensko zásluhou trapistky Zuzany Rehák Štefečekovej v streľbe. V Japonsku rozdelia spolu 339 medailových kompletov, svojich majiteľov už má 112 z nich.

Slovensko je v medailovom hodnotení krajín na 31. mieste rovnako ako Thajsko, Filipíny, Nórsko, Lotyšsko, Irán, Fidži, Ekvádor a Bermudy.

Japonsko OH2020 Strelectvo trap Rehák Štefečeková finále zl Čítajte viac Rekord ma teší viac ako zlato, priznal hrdý otec Štefečekovej

Lídrami medailového hodnotenia krajín na olympijských hrách v japonskom Tokiu sú po šiestom súťažnom dni reprezentanti Číny.

Tí vo štvrtok získali spolu tri zlaté medaily a na ich konte je dovedna už 15 týchto kovov, čím sa vyrovnali domácim Japoncom, ktorí si pripísali „iba“ dve zlaté v džude.

Číňania vo štvrtok „vylovili“ dve zlaté z plaveckého bazéna, keď triumfovali v ženskej štafete na 4× 200 m voľný spôsob a na 200 m motýlik zvíťazila Čang Jü-fej.

Ťün-Süan Jang, Mu-chan Tchang, Jü-fej Čang, Ping-ťie Li Čítajte viac ONLINE: Svetový rekord Číňaniek, slovinskí basketbalisti bravúrne postúpili

Vo finále stolnotenisovej dvojhry žien v čínskom súboji Čchen Meng zdolala Sun Jing-ša 4:2. Športovci z Číny doteraz získali aj 7 strieborných a 9 bronzových medailí. Druhí Japonci k pätnástich zlatým pridali aj štyri strieborné a šesť bronzových.

Tretia priečka stále patrí Američanom so štrnástimi zlatými, štrnástimi striebornými a desiatimi bronzovými kovmi.

Na štvrtej pozícii zotrvali reprezentanti pod hlavičkou Ruského olympijského výboru (8 – 11 – 9). V počte získaných kovov bez rozlišovania hodnoty vedú Američania (38) pred Číňanmi (31) a Rusmi (28).

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program

Varga bol v rozstrele, finále z toho nebolo

V trape mužov sa trochu menej darilo Erikovi Vargovi, ktorý to v kvalifikácii dotiahol až do rozstrelu o postup do finále.

Tam však neuspel a napokon ho klasifikovali na 11. priečke. Varga s Rehák Štefečekovou sa ešte v sobotu prestavia v mix trape, druhou slovenskou dvojicou budú Marián Kovačócy s Janou Špotákovou.

Vo vodnom slalome sa Monika Škáchová dostala do finále súťaže kanoistiek, ktorá mala pod piatimi kruhmi premiéru.

Dvadsaťjedenročná debutantka na OH sa vo svojej finálovej jazde nevyhla viacerým zaváhaniam, ktoré ju už v prvej polovici trate stáli šesť trestných sekúnd na bránkach číslo 2, 4 a aj 12.

Japonsko OH2020 SR Vodný Slalom C1 Ženy Semifinále Čítajte viac Škáchovú eskimák nerozladil, prekĺzla do finále. Skončila v ňom deviata

Neskôr sa zlepšila a svoje premiérové olympijské finále hrdinsky dobojovala s veľkým časovým mankom za najlepšími. V konečnom účtovaní obsadila 9. priečku.

Zlato si vyjazdila Austrálčanka Jessica Foxová, striebro získala Britka Mallory Franklinová a bronz Nemka Andrea Herzogová.

Piata skončila Rakúšanka Nadine Weratschnigová, na ktorú ako poradca pred a počas OH v Tokiu dohliadal Slovák Michal Martikán, päťnásobný olympijský medailista v kategórii C1.

Účinkovanie pod piatimi kruhmi skončili vo štvrtok Denisa Baránková v lukostreľbe a Andrej Csemez v boxe.

Denisa Baránková Tokio 2020 lukostreľba Čítajte viac Najmladšia členka výpravy sa po dráme lúči. Baránkovú vyradila Estónka

Najmladšia členka slovenskej olympijskej výpravy v Tokiu Baránková v 1. kole vyraďovacej časti prehrala s Estónkou Reenou Pärnatovou 4:6, keď v záverečnom piatom sete podľahla tesne 22:24.

Pre 19-ročnú Slovenku to znamenalo rozlúčku s olympijským turnajom v Tokiu a spoločnú 33. priečku. Andrej Csemez v kategórii do 75 kg nestačil v 2. kole na Arména Armana Darčiňana a podľahol mu 0:5 na body.

Všetci piati rozhodcovia sa v sumáre trojkolového súboja priklonili na stranu 27-ročného Arména, piateho najlepšieho boxera z MS 2019 v Jekate­rinburgu. Aj vtedy bol Darčiňan nad sily Csemeza.

Tomáš Kovács Čítajte viac Csemez prehral so skúseným Arméncom. Dva dni som robil váhu, vravel

Prvýkrát do hry zasiahol už aj golfista Rory Sabbatini, ktorému po štvrtkovom 1. kole patrí spoločná 20. pozícia s ďalšími desiatimi golfistami. Všetci na 18 jamiek potrebovali 69 úderov, čo znamená bilanciu 2 údery pod par.

Vo štvrtok sa najviac darilo Rakúšanovi Seppovi Strakovi, ktorý potreboval len 63 rán, čo je osem pod par ihriska. Druhý je priebežne Jazz Janewattananond z Thajska (-7) a tretia priečka patrí Belgičanovi Thomasovi Pietersovi a Mexičanovi Carlosovi Ortizovi.

OH v Tokiu v obrazoch - 7. deň Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Kanadská plážová volejbalistka Heather...

V piatok 30. júla sa v Tokiu predstavia traja Slováci.

V úvode atletických súťaží bude v hre Gabriela Gajanová v rozbehu na 800 m, semifinále a prípadné finále čaká vo vodnom slalome na kajakára Jakuba Grigara a golfista Sabbatini absolvuje druhé kolo mužského turnaja.

Piatkový program Slovákov na OH v Tokiu (SELČ)

Rory Sabbatini – golf: 0.30 druhé kolo

Gabriela Gajanová – atletika, 800 m: 3.25 rozbeh

Jakub Grigar – vodný slalom, K1: 7.00 semifinále, v príp. postupu 9.00 finále

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jakub Grigar #Zuzana Rehák Štefečeková #Tokio 2020 #Gabriela Gajanová