Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dajte mu padák, inak sa nezastaví. Roglič jazdil vo Fudži ako formula

Primož, leť! A Slovinec Roglič letel. Pred 14 rokmi za titulom juniorského majstra sveta v skokoch na lyžiach a v stredu za olympijským zlatom. V cyklistickej časovke.

28.07.2021 16:00
Primož Roglič Foto: ,
Primož Roglič s olympijským zlatom.
debata

Rodák z Trbovlje na legendárnej trati formuly 1 frčal ako monopost. Keď preťal pásku, pokračoval ďalej. Akoby mu zabudli povedať, že je v cieli. „Dajte mu padák, inak sa nezastaví,“ smial sa komentátor Eurosportu.

Roglič bol v stredu fenomenálny. A nezdolateľný. Druhému Holanďanovi Tomovi Dumoulinovi nadelil viac ako minútu.

Bol samá chrasta

Pred začiatkom Hier v Tokiu bola jeho výkonnosť otázna. Z nedávnej Tour de France sa porúčal po páde. Fotografia doráňaného Slovinca, ktorý spadol ešte počas prvého týždňa, obletela svet.

V stredu z nej spravili koláž, vedľa dobitého Rogliča oblepeného hojivými náplasťami bol Roglič olympijský šampión. So zlatom na krku.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Primoz Roglic (@primozroglic)

„Je nádherné. Celkom ťažké. Vôbec som to netušil,“ smial sa na pódiu zväčša veľmi pokojný cyklista. „Pracoval som tvrdo a veril, že som to ja, Primož, a čokoľvek je možné. Napokon to stačilo,“ doplnil.

Roglič je cyklistický úkaz. A obrovský športový talent. Ako mladík sa zaľúbil do skokanských mostíkov. Išlo mu to náramne a jeho zbierka trofejí sa utešene rozrastala. Lenže potom prišiel pád, hlava sa zablokovala a Slovinec zrazu nelietal tak ďaleko ako predtým.

"Fyzicky som na tom nebol zle. Mal som otras mozgu, zlomený nos a viacero odrenín. Lenže od toho momentu bolo všetko iné,“ spomínal Roglič na osudový incident.

„Primož mal po páde problém, ktorému hovoríme zadný strach. A ten je neovládateľný. V určitej pozícii, keď sa dostávate nad lyže, vám telo nedovolí dôjsť dostatočne ďaleko,“ ozrejmil pre MF Dnes český kouč David Jiroutek, ktorý v Slovinsku päť rokov pôsobil.

Povedali by ste si, že škoda, lebo je talent. V tomto prípade to však neplatí.

Rogličovi učaroval bicykel a podľa všetkého aj Roglič bicyklu. Že na to má, ukázal hneď, ako sa na ňom iba učil pretekársky jazdiť. Na Giro d'Italia 2015 vyhral časovku. Rokmi sa z neho stal jeden z najvšestran­nejších jazdcov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Primoz Roglic (@primozroglic)

Špičkový skokan na lyžiach sa rovná špičkový cyklista? Aj keď Rogličova story k tejto premise navádza, know-how bude asi niekde inde.

"Pravda, hmotnosť a sila v nohách tieto dva športy spájajú, ale inak sú veľmi odlišné. Bývalý hviezdny skokan Robert Kranjec je tiež veľmi solídny amatérsky cyklista.

Skúšali to aj iní slovinskí skokani na lyžiach, ale rýchlo pochopili, že nemajú talent ako Roglič," povedal vlani slovinský novinár Miha Hočervar z denníka Delo.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletné výsledky

Boľavá planina

Olympijské zlato v časovke patrí medzi jeho veľké úspechy. V rokoch 2019 a 2020 okrem toho vyhral španielsku Vueltu a pripísal si aj triumf na najstaršej monumentálne klasike Liége – Bastogne – Liége. To všetko by však vymenil za triumf na Tour de France.

Vlani v septembri mal k nemu veľmi blízko, ešte na začiatku predposledného dňa bol na čele priebežného poradia a obliekal si žltý dres. A potom prišla jeho silná disciplína, no zároveň najväčšie zlyhanie v kariére.

Časovka s vyvrcholením na Planine krásnych dievčat. Roglič sa zrazu zasekol a najcennejší triumf v cyklistickom pelotóne mu vyfúkol krajan Tadej Pogačar.

Primož Roglič Čítajte viac Na Tour sa doráňal. Roglič nasadil pekelné tempo a je olympijským šampiónom

V júli mu to chcel oplatiť, lenže spadol a jeho francúzsky sen sa opäť rozplynul.

Cyklistika je jeden z mála športov v Tokiu, pre ktorý nie sú olympijské hry absolútnym vrcholom. Roglič si v stredajšom zlatom zahojil rany po tohtoročnej Tour. Jeho cieľ sa však nemení. Víťazstvo na Starej dáme je preňho najviac.

Možno o rok…

debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #Primož Roglič