Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Američania sa pustili do rivala: „Rusko“ sa vysmieva olympijskému zákazu!

Novinárovi amerického portálu Yahoo Sports sa nepozdáva, ako vyzerá v praxi trest pre ruských športovcov. Ako je známe, tí na olympiáde v Tokiu súťažia pod skratkou Ruského olympijského výboru (ROC).

28.07.2021 09:13
Japonsko OH2020 gymnastika športová muži viacboj Foto: ,
Ruskí športoví gymnasti pod hlavičkou ROC, zľava Denis Abliazin, David Beľavskij, Artur Dalalojan, Nikita Nagornyj triumfovali vo viacboji družstiev.
debata (65)

"Štyria chlapci z Ruska, oblečení v ruských farbách, si preberajú zlaté medaily a vypočujú si ruskú pieseň krátko po tom, ako niekoľko prizerajúcich skanduje nesmrteľné – Rossija, Rossija.

Športoví gymnasti Ruska však nevyhrali viacboj družstiev. Rusko? O tom som nepočul. Rusko tu nie je," píše Dan Wetzel v štipľavom článku s titulkom: „Rusko“ (Wetzel k slovu doplnil úvodzovky, pozn.) sa naďalej vysmieva olympijskému zákazu.

Vladimir Putin Čítajte viac Koronavírusová realita. Putin ruských športovcov priamo v Tokiu nepodporí

V Tokiu sa nachádza 335 ruských športovcov v 33 športoch, nezapoja sa iba do siedmich – basketbalu, bejzbalu/softbalu, golfu, surfingu, skejtbordingu, futbalu a pozemného hokeja.

Na pripomenutie – pod názvom krajiny a vlajky nemôžu vystupovať pre obvinenie z manipulovania dát z antidopingového laboratória v Moskve pred ich odovzdaním Svetovej antidopingovej agentúre WADA, ktoré sa viaže k rokom 2012 až 2015.

„Medzinárodný olympijský výbor (MOV) má morálny kompas vraha KGB, ale toto nemohol ignorovať,“ uvádza Wetzel pred zrekapitulovaním dopingového škandálu s dôrazom na olympiádu v Soči.

Oblečenie ruských olympionikov na OH v Tokiu Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Oblečenie pre ruských olympionikov. V Tokiu...

"‚Rusko‘ (slovo opäť zámerne v úvodzovkách, pozn.) tu nie je, ale je tu asi 330 Rusov. Ak má športovec negatívny test na látky zvyšujúce výkonnosť, môže prísť.

Technicky súťažia ako Ruský olympijský výbor, MOV si o tom zrejme myslí, že zamotá hlavu každému," dodáva publicista.

Upozorňuje tiež na niektoré sankcie MOV, ktoré sú podľa neho smiešne:

"Ruské akvabely si zvolili na svoj program pieseň S Ruskom z lásky, ale MOV vypúšťa slovo Rusko.(…)

Ruskú hymnu nahradil pri medailových ceremóniách koncert ruského skladateľa, vyvesená vlajka nebola ruská, ale bola na nej zobrazená olympijská pochodeň s použitím ruských farieb.

Ruské vlajky nie sú nikde povolené, ale okolo olympijskej dediny ich môžu vyvesiť. A Rusi navrhli svoje olympijské oblečenie tak, aby napodobnili milovanú trikolóru."

Kirill Prigoda Čítajte viac Rus sa postaral o škandál. Ukázal, ako oklamať test na koronavírus

Pripomína slová Aleny Tironovej, kapitánky ragbyového tímu. „Ak vlajka nebude povolená, budeme ňou my sami. Vieme, za ktorou krajinou stojíme,“ uviedla pre agentúru RIA Novosti.

Podľa Wetzela ide o najhoršie maskovanie, odkedy sa stal z Clarka Kenta Superman.

Prirovnal to k známemu obrázku dvoch Spidermanov, ktorí ukazujú na seba.

clanok Dávame do pozornosti Všetko o olympijských hrách v Tokiu

„Čudujem sa, že sa Vladimir Putin neukázal v centre Tokia na koni s falošnými fúzami a menom Pladamir Vutin,“ doplnil žurnalista.

Po štvrtom súťažnom dni figurovali športovci ROC v medailovej bilancii na štvrtom mieste (7–7–4).

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #Ruský olympijský výbor