Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mala ísť pod skalpel. Ubolená Mintálová bojovala o medaily

Zlomiť si na trikrát palec na nohe a vykĺbiť si ho? A posadiť sa s ním do kajaku? Nepredstaviteľné. Aj napriek tomu bojovala Eliška Mintálová na olympijských hrách v Tokiu dlho o medailu.

27.07.2021 09:44 , aktualizované: 11:06
Eliška Mintálová Foto: ,
Eliška Mintálová.
debata (27)

Slovenská vodná slalomárka Eliška Mintálová si zaslúži pochvalu. V utorok ukázala, ako ísť za svojim snom. Aj napriek vážnemu zraneniu i výborným súperkám prekvapujúco miešala medailové karty v ženskom kajaku.

Bolesť sa stupňovala

Dodatočná 50-sekundová penalizáciu ju zosunula z piatej na deviatu priečku. Zvíťazila Nemka Ricarda Funková, striebro vybojovala Španielka Maialen Chourrautová s mankom 1,13 sekundy. Tretia bola Austrálčanka Jessica Foxová, ktorá zaostala o ďalšiu desatinu.

„Finálová jazda sa mi išla horšie, ako semifinálová. Aj napriek tomu som si to užila. Mám veľkú radosť, že som sa dostala do finále. Pred dvomi týždňami by mi to ani nenapadlo. Vtedy som bola rada, že vôbec sedím v lodi,“ priznala Mintálová pre RTVS.

Eliška Mintálová v boji o olympijskú medailu Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Eliška Mintálová pred finálovou jazdou...

Dvadsaťdvaročná odchovankyňa žilinského vodáckeho klubu hladko prešla nemilosrdným semifinálovým sitom, v ktorom uviazli viaceré spolufavoritky na medailu – Češka Kateřina Minařík Kudějová, Slovinka Eva Terceljová či Brazílčanka Ana Satilová.

„Splnila som si osobný cieľ. Na tejto trati sa netreba splašiť, ale dodržať ideálnu stopu a jazdiť bez zaváhania. Čo sa týka zlomeného palca, je to omnoho lepšie,“ tešila sa Mintálová.

Bolesť sa však pred finále stupňovala a Slovenka doň nastúpila so sebazaprením. Aj tak sa však držala svojho motta – nesplašiť sa!

Na náročnej trati si pri olympijskom debute počínala skúsene. Náročné pasáže prešla opatrne, jednoduchšie so zdravým sebavedomím.

Eliška Mintálová Čítajte viac ONLINE: Mintálová útočila na medailu. Inkasovala však 50-ku

V cieli to pôvodne stačilo na štvrtú priečku s viac ako sekundovou stratou na tretiu Hornovú. Po dodatočnej penalizácii za zlý prejazd 18. bránkou i dojazde Foxovej z toho bola strata 52,86 s a deviata priečka.

„Škoda päťdesiatsekundovej penalizácie. Nevedela som o tom. Taký je šport. Je to pre mňa veľká škola a skúsenosť do budúcnosti. Môžem sa z tohto poučiť,“ referovala Mintálová.

Špeciálna dlaha z Japonska

Nasledovníčka Eleny Kaliskej a Jany Dukátovej sa do finále dostala ako 22. pretekárka svetového rebríčka Medzinárodnej kanoistickej federácie (ICF). Krátko pred začiatkom Hier to však vyzeralo skôr na nemocničné lôžko ako olympijské finále.

"Keď sa mi to stalo, prišli sme na pohotovosť. Doktor Vachalík povedal, že trojitá zlomenina a vykĺbenie je veľmi vážne a možno budem potrebovať operáciu. Nakoniec mi to dali do dlahy.

Následne sme objednali z Japonska špeciálnu plastovú dlahu, ktorá sa dala vytvarovať. Vďaka nej som sa mohla posadiť do lode," ozrejmila Mintálová.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program

Jej tréner Peter Cibák ml. sa snažil vymyslieť spôsob, ako svojej zverenke čo najviac pomôcť zmierniť bolesť. Prevŕtal sedačku, upravil ju, aby Mintálová vôbec mohla trénovať.

"Prvé dni to bolo veľmi zlé, rovnako ako vo finále. Myslela som si, že na olympiáde ani nebudem štartovať. Bola som z toho nervózna. Týždeň pred Hrami sa mi však začalo jazdiť lepšie, ale stále to nebolo ono.

Neviem, či po olympiáde pôjdem na operáciu. Dúfam, že to nebude potrebné. Keď sa vrátim domov, pôjdem na röntgen a uvidíme," doplnila Mintálová.

Aké dojmy si odnáša slovenský talent z premiéry pod piatimi kruhmi?

„Som veľmi šťastná!“

K1 – ženy:
1. Ricarda Funková (Nem.) 105,50 s (0), 2. Maialen Chourrautová (Šp.) 106,63 (0), 3. Jessica Foxová (Aus.) 106,73 (4), 4. Stefanie Hornová (Tal.) 106,93 (2), 5. Klaudia Zwolinská (Poľ.) 108,98 (4), 6. Luuka Jonesová (N. Zél.) 110,67 (0), 7. Martina Wegmanová (Hol.) 111,33 (0), 8. Viktorija Usová (Ukr.) 111,85 (0), 9. Eliška MINTÁLOVÁ (SR) 158,36 (50)

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio #vodný slalom #Eliška Mintálová #OH v Tokiu 2020