Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Český novinár sa po kauze zastal nezaočkovaných: Najmä žiadny lynč!

Škandál okolo českých olympionikov v Tokiu stále neustal. Nakazil doktor športovcov alebo športovci doktora? A vôbec, je to dôležité? Do kauzy sa zaplietol už aj premiér Andrej Babiš, ktorý usilovne zbieral politické body.

26.07.2021 19:00
Japonsko Tokio olympijské koronavírus OH2020 Foto: ,
Žena s ochranným rúškom na bicykli pri olympijských kruhoch v Tokiu.
debata (15)

Redaktor českého portálu isport.cz Ondřej Škvor, sa rozhodol glosovať situáciu, o ktorej hovorí celé Česko. A veru – píše proti prúdu. Lekára Vlastimila Voráčka sa poriadne zastal.

„Svet sa zbláznil a z COVID-u urobil svojho pána. Strach a prílišná opatrnosť premohli rozum. Platí to aj o Česku. Jeho epidemiológovia – zďaleka nie všetci, len tí, čo dostávajú v hlavných médiách priestor – už zase hovoria o možnom budúcom sprísňovaní, a to v čase, keď v nemocnici leží 35 pacientov,“ začal svoju úvahu český novinár.

Upozorňuje na to, že do článkov a správ sa nenápadne často dostáva prívlastok nezaočkovaný – a to všetko v čase, keď je vraj potrebné dotlačiť ľudí k názoru, že absencia vakcíny spôsobuje nejaký problém.

Následne premostil do Tokia.

„Rýchlo sa našiel vinník. Je ním lekár na palube. Samozrejme nezaočkovaný lekár. Už sa objavujú ostré odsúdenia. Škandalózne, povedal napríklad Andrej Babiš. Škandalózne je v jeho očiach, a nielen jeho, to, že Český olympijský výbor vôbec dopustil, aby so športovcami cestoval nezaočkovaný človek,“ píše Škvor.

OH v Tokiu v obrazoch - 4. deň Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Slovák Andrej Csemez (vľavo) v boxerskom súboji...

„Čo na tom, že príčinnosť vôbec nie je zrejmá? Že nakaziť sa mohol pán doktor od športovcov. Čo na tom, že ani očkovanie nechráni pred nákazou? Veď napríklad Ondřej Perušič, ďalší z pozitívnych onoho letu, má vakcináciu za sebou – a predsa je pozitívny,“ pokračuje.

Autor pripomína, že v takejto atmosfére sa nečuduje, čo za peklo sa rozpútalo v kauze olympijského lietadla.

„Dôležité je, že vieme, na koho ukázať. Na nezaočkovaných. Teraz sa to predsa nosí … Je to súčasť nátlaku, na konci ktorého bude verejnosť dostatočne spracovaná tak, aby bez veľkých protestov prijala delenie na občanov očkovaných a neočkovaných. Na občanov s väčšími a menšími právami,“ dodáva.

Na konci svojho stĺpčeka vyzdvihuje postoj bývalého českého reprezentanta vo vodnom slalome Lukáša Pollerta, ktorý je dnes anesteziológ v pražskej nemocnici. A pripája aj jeho status na sociálnej sieti.

Naomi Osaková Čítajte viac Mám odstup, je taká odlišná. Osakovej (ne)japonský pôvod je veľké bremeno

„Dav má o vine vždy jasno a lynč je na dosah. Všetko kvôli pozitívnemu testu, ktorý neznamená ani nakazenie. Športovci mohli nakaziť lekára, rovnako aj naopak,“ napísal víťaz OH 1992 v Barcelone.

„Je potrebné súcitiť so športovci, ktorým táto udalosť zničila športové sny. Z tohto pohľadu je to obrovské nešťastie, do ktorého sa dá ťažko naplno vcítiť. Ale tiež je potrebné odmietnuť hon na nezaočkované čarodejnice,“ píše Škvor.

A na záver si opäť pomáha Pollertom. „Olympijské hry, to je predovšetkým stretávanie sa zdravých vyšportovaných ľudí. Uskutočnili by sa v pokoji – keby sa na nich netestovalo.“

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020