Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Beňuš suverénnym víťazstvom do semifinále. Mintálová si ho zaistila v prvej jazde

Matej Beňuš patrí k najväčším slovenským medailovým želiezkam na olympiáde v Tokiu. Pozíciu veľkého favorita na cenný kov potvrdil v úvodný súťažný deň v slalomárskom centre Kasai, keď vyhral kvalifikáciu C1.

25.07.2021 07:04 , aktualizované: 10:28
Japonsko OH2020 SR Vodný Slalom C1 Kvalifikácia Foto: ,
Matej Beňuš v kvalifikačnej jazde v kategórii C1.
debata (4)

Postup do pondelňajšieho semifinále si vybojoval už výkonom v prvej rozjazde, keď dosiahol druhý najlepší čas 99,61 s a do druhej už išiel uvoľnene a chcel si ju užiť.

Napriek tomu v nej predviedol ešte lepší výkon a s najlepším časom zo všetkých 96,89 s jednoznačne zvíťazil.

„Prvá kvalifikačná jazda bola viac-menej taká na istotu, aby som postúpil a nerobil zbytočné chyby. Druhá bola už uvoľnená, už som išiel tesnejšie na brány. Nakoniec bola o takmer tri sekundy rýchlejšia,“ povedal po kvalifikácii.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program

Beňuš tak mohol byť po prvom súťažnom dni spokojný s výsledkom, no zároveň varoval, že ten vôbec nič neznamená:

„Vyhral som, ale to nie je dôležité. Zajtrajší deň bude rozhodovať o tom, ako dopadnú preteky.“

Ašpirant na cenné kovy prišiel do Tokia ako obhajca striebra z predchádzajúcich hier v Riu de Janeiro.

Sám vie, že ho to zaväzuje k úspešnému vystúpeniu: „Mám to v hlave, viem, že sú očakávania. Už sa teším na preteky, snáď sa dobre vyspím a zajtra ukážem ešte lepší výkon.“

Japonsko OH2020 SR Finále Vzduchová Puška 10 M Muž Čítajte viac Debutant Jány bol v medailovej hre. V najnevhodnejší moment trafil zle

Tokijskí organizátori pred hrami prerobili kanál a výrazne ho sťažili.

„V Riu bol jednoduchší. Tento prerobili, je podobný, ale urobili tu viacej valcov a je tu jednoduchšie urobiť chybu,“ opísal ho Beňuš.

Pretekári musia v centre Kasai bojovať nie len s traťou, ale aj s vysokými teplotami. Tie v nedeľu presiahli 33 stupňov, na pondelok je predpoveď 36, no na priamom slnku je pocitová teplota ešte o niekoľko stupňov vyššia. Výrazne sa prehrieva aj voda v kanáli, čo ešte viac komplikuje situáciu.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletné výsledky

"Trať je dosť náročná a všetci pretekári bojujeme s tým neuveriteľným teplom. Do toho je ešte aj tá voda teplá ako horúci kúpeľ, takže je to naozaj ťažké.

Ja som sa bol napríklad ešte pred štartom hodiť do ľadovej vody, nech sa trochu schladím, lebo sa mi dymilo z hlavy. Je to dosť únavné. Aj tie preteky vyzerajú trošku menej dynamicky, pretože všetci pretekári sú už naozaj vyčerpaní v trištvrťke trate," priblížil náročné podmienky.

Podobné teploty si pamätá spred piatich rokov v Brazílii, kde strávil tri mesiace. „Tam som zažil všetky možné horúčavy. Možno to počasie bolo niekedy aj podobné, ale tam nevyhrialo tú vodu ako tu. Takže to bolo trošku lepšie,“ dodal.

Olympijské športoviská Fotogaléria - 29 fotiek Všetky fotky
Národný štadión Tokio.

Mintálovú nezabrzdilo ani zranenie

Nie je dôležité len sa zúčastniť, ale aj uspieť. S takým heslom prišla do Tokia slovenská vodná slalomárka Eliška Mintálová a pri svojej premiére pod olympijskými kruhmi zvládla prvý krok. V nedeľňajšej kvalifikácii predviedla ôsmy najlepší čas a o dva dni ju čaká semifinále K1.

V súťaži sa predstavilo 27 pretekárok, na ktoré čakala dvojkolová kvalifikácia, pričom sa počítal lepší čas. Do semifinále postúpilo 24 lodí, to je na programe v utorok o 7.00 h SELČ, finále o dve hodiny neskôr.

Mintálová absolvovala okrem debutu na olympiáde aj súťažnú premiéru v pretekoch, ktoré sa idú na lepšiu z dvoch jázd:

„To som zažila naposledy asi keď som začínala s týmto športom. Nie som na to zvyknutá a bolo to zvláštne. No povedala som si, že si chcem urobiť dobrý pocit v prvej jazde, čo sa mi podarilo a skončila som na 3. mieste.“

Už v prvej rozjazde si prakticky zabezpečila časom 107,67 účasť v semifinále. V druhej sa jej tak nedarilo a s časom 117,55 s ju klasifikovali na 19. priečke. V nej už pocítila zlomený palec na nohe, zranenie si privodila v úvode záverečnej prípravy.

Japonsko OH2020 SR Finále Vzduchová Puška 10 M Muž Čítajte viac Debutant Jány bol v medailovej hre. V najnevhodnejší moment trafil zle

"Moje zranenie ma dokáže dosť obmedzovať v lodi, čo som pocítila aj v druhej jazde. V nej to nebolo dobré. Som však rada, že som zvládla aspoň tú prvú, nadobudla som dobrý pocit a určite si budem veriť.

S palcom sa už nedá spraviť nič. Môžem byť rada, že vôbec dokážem sedieť v lodi. Prvé dni som z toho mala nervy, že čo tu vlastne robím so zlomenou nohou. Nakoniec sme to však vyriešili a som vďačná trénerovi, ako mi pomohol," uviedla.

Napriek zraneniu splnila prvú úlohu a teraz chce zabojovať o finále.

Ilustračná, Tokio, veslovanie Čítajte viac Nový strašiak mení program. Po covide a horúčavách čelí Tokio tajfúnu

Do Tokia prišla s cieľom uspieť:

"Každý športovec, ktorý sa dostane na olympiádu, netúži sa jej len zúčastniť, ale taktiež uspieť. Tak som to brala aj ja a dúfam, že sa mi to podarí.

Rada by som sa prepracovala do finále. Ale uvidíme, treba ísť postupne, najskôr sa potrebujem skoncentrovať na semifinále a ak to vyjde, budem veľmi šťastná."

Jej výkon v kvalifikácii nadchol aj trénera Petra Cibáka ml., už po prvej jazde veril v postup:

„Z mojej strany absolútna spokojnosť, aj ako tréner na brehu som videl od prvých kombinácií, že mala istotu, nič neriskovala a nevyskytla sa tam žiadna veľká chyba. Len na bránke číslo 20 bol malinký dodatočný ťuk.“

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Beňuš #Tokio 2020 #Eliška Mintálová