Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Globálny zločin! Demonštrantov bolo počuť aj na nablýskanom štadióne

Demonštranti sa ani počas otváracieho ceremoniálu stále nevzdávali myšlienky zrušenia najväčšieho športového sviatku.

24.07.2021 08:35
Národný štadión Foto: ,
Demonštranti pri Národnom štadióne v Tokiu, kde práve prebiehal otvárací ceremoniál olympiády.
debata (2)

Ich zástupcovia sa v piatok zhromaždili pred budovou metropolitnej vlády v Tokiu, kam dorazila olympijská pochodeň. Tá sa neskôr presunula na nový Národný štadión, kde sa začalo slávnostné otvorenie tokijských Hier.

Zástupcovia protiolympijských skupín uviedli, že budú pokračovať v demonštráciách aj počas slávnostného otvorenia OH 2020 a snažiť presunúť čo najbližšie k štadiónu. A to sa aj stalo.

Otvárací ceremoniál tokijskej olympiády Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Národný štadión v Tokiu pred otváracím...

Protestujúcich, ktorí mali transparenty so sloganmi ako „Zrušte olympiádu“, „Zhasnite olympijský oheň“ či „Globálny zločin proti Japonsku“ bolo počuť až na štadióne.

Protiolympijské nálady naďalej silno zaznievajú nielen z úst nespokojnej verejnosti, ale aj z najväčších japonských médií.

V čase, keď sa začínajú tokijské Hry, japonská metropola čelí najväčší prírastkom ochorenia COVID-19 za posledných šesť mesiacov a vzhľadom na nízku zaočkovanosť obyvateľstva zdravotníci bijú na poplach. A nielen oni.

Naomi Osaková Čítajte viac Olympijský oheň zapálila Osaková. Slovákov viedli dvaja vlajkonosiči

"Festival mieru sa teraz začína v nepredstaviteľne katastrofálnom stave. Namiesto pokoja a túžby po zhliadnutí veľkých športových výkonov všade vládnu zmätok, nedôvera a nepokoj.

Ruka v ruke s týmto pocitom nešťastia stojí základná otázka týchto Hier: udržia organizátori po ich skončení stav nových prípadov koronavírusu aspoň na súčasnej úrovni alebo sa máme obávať prudkého zhoršenia situácie?" pýta sa najväčší japonský denník Asahi Šimbun.

Podľa najviac rešpektovaného japonského periodika olympijské hry boli roky produktom, ktorý sa balil a predával s veľkým úspechom.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program

"Komodita, ktorá zachránila mnohé olympijské hry pred problémami a črtajúcim sa neúspechom, bola hlboká a prirodzená väzba človeka na predstavu športovej súťaže na najvyššej možnej úrovni.

V Salt Lake City to boli úplatky, v Pekingu cenzúra a znečistené ovzdušie, v Soči zasa doping, ale to všetko ustúpilo do úzadia pred túžbou ľudí vidieť naživo najlepšie výkony športovcov z celého sveta.

Teraz budú tí športovci súťažiť pred prázdnymi tribúnami a nie sme si istí, či ich výkony prekryjú všetky nahromadené problémy súvisiace s celosvetovou pandémiou.

Čoraz naliehavejšie sa objavuje otázka, či olympijský oheň svojou silou môže spáliť strach alebo poskytnúť aspoň mieru katarzie po roku utrpenia a neistoty ľuďom v Japonsku aj na celom svete," uzavreli japonské noviny svoj kritický príhovor.

clanok Dávame do pozornosti Všetko o olympijských hrách v Tokiu
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020