Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď horúčava vedie 1:0. V Tokiu strašia Česi i žeravý piesok

Sterilná, s množstvom obmedzení a bez divákov. Nielen to - tokijská olympiáda bude aj najteplejšou v histórii.

23.07.2021 14:31
OH Ragby teploty Foto: ,
Ragbisti Austrálie sa chladia v ľadových bazénoch počas tréningu na OH v Tokiu.
debata (21)

Ortuť teplomera sa v stredu podľa údajov Japonskej meteorologickej agentúry vyšplhala na 35 stupňov Celzia, čo bola najvyššia nameraná teplota v hlavnom meste za posledných 21 rokov.

Účastníci Hier hromžia na horúčavy spojené s vysokou vlhkosťou a športovanie v extrémnych podmienkach.

Pijú viac tekutín, ochladzujú sa ľadom, dopĺňajú minerály.

clanok Dávame do pozornosti Všetko o olympijských hrách v Tokiu

Nie všetkým to však stačí.

Ruská lukostrelkyňa Svetlana Gombojevová po piatkových pretekoch pre nasadzovanie, v ktorých sa predstavila aj Slovenka Denisa Baránková, skolabovala z horúčavy. Kriesiť ju museli lekári.

Chladiace uteráky a ľadové bazény

Najskôr trochu teórie. Čo hovoria o športovaní v horúčavách odborníci?

Udržanie náročnej fyzickej námahy v horúcom prostredí vytvára konkurenčný stav medzi aktívnymi svalmi a kožou v dôsledku obmedzeného prísunu krvi.

Svaly v pohybe potrebujú veľa krvi a kyslíka na udržanie mechanickej aktivity. Koža zase vyžaduje krv na uľahčenie straty tepla prostredníctvom potenia sa, aby sa telo udržalo na trochu chladnejšej teplote.

Vysvetlené v skratke – šport v horúcom počasí je záťaž pre celé telo.

Svoje o tom vie aj Martin Olejňák. Popredný svetový tréner plážových volejbalistov vedie v Tokiu nemeckú mužskú reprezentáciu.

Jeho zverenci musia trénovať prerušovane. Po niekoľkých minútach je totiž piesok taký horúci, že sa na ňom nedá stáť. Organizátori vtedy vytiahnu hadice a ihrisko schladia ľadovou vodou.

"Trénovali sme podľa vedeckých štúdií, ktoré tvrdia, že v rámci prípravy treba absolvovať pobyt v podobných podmienkach, minimálne po dobu troch týždňov. Telo si uloží informáciu a po návrate do extrémneho tepla sa s prechodom ľahšie vyrovná. To sme aj urobili, ale iba s jedným hráčom, druhý musel ísť na operáciu slepého čreva.

Štúdie neklamali. Hráč, ktorý bol predtým na sústredení v Mexiku, sa s teplom vyrovnáva jednoduchšie. Jeho kolega, ktorý musel pod nôž, mi po včerajšom tréningu povedal, že horúčava vyhráva 1:0…," referuje Olejňák pre Pravdu z dejiska OH.

S horúčavami sa pasujú aj Slováci. Strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková sa snaží brať situáciu s humorom.

„Smiali sme sa, že mi padne na zem kvapka potu a hneď uschne. Mám pri sebe vodu aj chladiaci uterák, behom polhodiny, čo trénujeme, sa to dá zniesť. Ale neviem si predstaviť, že by som počas tej polhodiny behala,“ vraví slovenská medailová nádej.

Zuzana Rehák Štefečeková Čítajte viac Rodinné povinnosti? S manželom si vymeníme deti na letisku

Podobnú skúsenosť má aj jej kolega Matej Beňuš, s ktorým sa na piatkovom otváracom ceremoniáli predstavili v úlohe vlajkonosičov slovenskej výpravy.

Elitný vodný slalomár tvrdí, že každý súťažiaci si hľadá cestu, ako sa vyrovnať s vysokými teplotami.

„V lodi mám aj šiltovku, ktorá je namočená v pätnásťstupňovej vode a ňou sa po dojazde chladím. Iba počas tréningovej jazdy ju mením za prilbu. Po polovici tréningu sa aj tak musím ísť schladiť do studeného bazéna, inak sa to nedá vydržať,“ opisuje Beňuš.

O poschodie nižšie

Športovci bojujú nielen s teplom, ale aj so strašiakom menom covid.

Olympijská dedina hlási desiatky nakazených, ktorí po pozitívnom teste putujú do karantény a na súťaženie pod piatimi kruhmi môžu zabudnúť.

Medzi najviac postihnuté výpravy patrí česká.

Môže za to nedodržiavanie epidemiologických opatrení v lietadle, ktorým letela časť športovcov. Mnohí si dali na palube dole respirátory a uvoľnene sa rozprávali.

Nachádzal sa medzi nimi aj nezaočkovaný lekár, ktorý pacientom doma odporúčal, aby proti covidu bojovali používaním ústnej vody…

Tokio Čítajte viac Českú výpravu mal nakaziť nezaočkovaný lekár s pochybnými metódami

Plážová volejbalistka Markéta Nausch Sluková, jej kolega Ondřej Perušič, stolný tenista Pavel Širuček či cyklista Michal Schlegel. Menoslov nakazených nemusí byť kompletný a môže stúpať.

„Ide o športovú tragédiu. Postaráme sa o dôkladné prešetrenie prípadu,“ hnevá sa šéf českej výpravy Martin Doktor.

Na stranu kolegov sa postavili aj športovci, ktorí v Tokiu neštartujú. Bývalý cyklista Leopold König sa posťažoval na nezodpovedné správanie sa kompetentných.

"Štyri roky makáte na olympiádu a potom vás dostane amaterizmus druhých. Nedávno sa skončila Tour de France, nemala jediného nakazeného. Prečo? Čistá profesionalita, stajne k sebe nikoho nepustili.

Cyklisti a členovia realizačných tímov neustále nosili rúška. Čiže, ak sa chce, tak to funguje," reaguje König.

Sagan Giro Čítajte viac Sagan na sto percent vie, kam pôjde. Nebojte sa, dobre si vybral

Česi, ktorí v olympijskej dedine bývajú o poschodie nižšie ako Slováci, sa teraz cítia ako nepozvaní hostia. Kolegovia sa ich stránia, obchádzajú ich oblúkom.

"Snažíme sa dodržiavať všetky pravidlá, chodíme v rúškach, všetci sme zaočkovaní. Nieže by sme sa extrémne obávali, ale dávame si pozor.

Jeden zo zverencov mi včera vraví: Preboha, videl som dvoch Čechov, tak som ich radšej obišiel míľovými krokmi. Uvidíme, ako to ovplyvní ich vystúpenie na turnaji. V prípade potreby môžu povolať náhradníka," vysvetľuje Olejňák.

Situáciu podrobne sleduje, pretože jeho zverenci sa môžu s Čechmi stretnúť v ďalšej fáze turnaja.

Ostatným športovcom neostáva nič iné, ako sa mať na pozore. Dvojkombinácia horúčavy a covid môže odstaviť aj toho najväčšieho favorita na olympijské zlato.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #OH 2020 #Tokio 2020 #Covid-19