Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najmladšia Slovenka začala na OH ako prvá. Dosiahla osobný rekord

Slovenská reprezentantka Denisa Baránková obsadila 12. miesto v kvalifikácii súťaže žien v olympijskom luku na Hrách XXXII. olympiády v japonskom Tokiu.

23.07.2021 07:14 , aktualizované: 09:02
Denisa Baránková Tokio 2020 lukostreľba Foto: ,
Lukostrelkyňa Denisa Baránková - moment výstrelu v nasadzovacom kole na OH v Tokiu.
debata (5)

Baránková dosiahla súčet 655 bodov, čo je jej osobný rekord aj slovenský juniorský rekord. Pre bronzovú medailistku z tohtoročných majstrovstiev Európy v tureckej Antalyi to znamená, že v 1. kole vyraďovacej časti sa stretne s Estónkou Reenou Parnatovou.

Tá skončila na 53. priečke spomedzi 64 účastníčok a podľa pravidiel kvalifikácia utvorila dvojice pre hlavnú súťaž spôsobom najlepšia s najhoršou, čiže 1–64, 2–63, 3–62… 12–53.

Súboj Baránková – Parnatová je naplánovaný na štvrtok 29. júla so začiatkom o 5.45 h SELČ. V Tokiu je o sedem hodín viac.

Lukostrelkyňa Denisa Baránková na OH v Tokiu Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Denisa Baránková a jej maximálne sústredenie...

"Estónku poznám, viem, aké podáva výkony. Myslím si, že ju môžem zdolať a postúpiť do ďalšieho kola. Na olympijských hrách sú najlepšie svetové strelkyne, nikoho nemožno podceniť,“ skonštatovala Baránková na webe olympic.sk.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program

Víťazkou tzv. nasadzovacieho kola sa stala Kórejčanka San Anová v novom olympijskom rekorde 680 bodov, keď 36-krát desiatku a šestnásťkrát úplný stred terča.

Pre porovnanie najmladšia členka slovenskej výpravy v Tokiu, iba 19-ročná Baránková, vyťažila zo 72 šípov 655 bodov, pričom 25-krát trafila desiatku a šesťkrát úplný stred X10.

Úspešnejšia bola v prvej polovici kvalifikácie s 334 bodmi a sedemnástimi desiatkami, čo ju vynieslo na priebežné piate miesto. V druhej polovici pridala 331 bodov a osem desiatok a klesla na dvanástu pozíciu.

Iná slovenská olympijská debutantka Alexandra Longová pred piatimi rokmi v brazílskom Riu de Janeiro zvládla kvalifikáciu na 22. mieste so 640 bodmi. Neskôr ešte prešla prvým kolom eliminácie a obsadila celkovú 17. priečku.

"V prvej polovici som dosiahla asi najlepší výsledok v mojej kariére. V druhej som bojovala s hlavičkou, vetrom, únavou i teplom. Dokázala som to ustáť a vzišiel z toho nový slovenský juniorský rekord.

Z výsledku mám veľkú radosť. Som rada, že sa mi podarilo takto vstúpiť do olympijskej súťaže,“ uviedla Baránková.

Japonsko OH2020 vodný slalom tréning Čítajte viac Kedy vstúpia Slováci do olympijských bojov? Pozrite si ich program

K veľkému teplu, v ktorom sa dve hodiny súťažilo, ešte dodala:

"Vnímala som to ako každú inú súťaž. Neustále som sa snažila udržať svoju bublinku. Používala som chladiace veci, uteráky s ľadom i vestu.

Snažila som sa schladiť, ako to išlo. Vedela som, čo ma čaká. Mala som možnosť nasimulovať si podmienky v komore v Národnom športovom centre. Prišla som dostatočne skoro, aj preto som to zvládla."

clanok Dávame do pozornosti Všetko o olympijských hrách v Tokiu

Baránková sa s náročnými podmienkami na rozdiel od Svetlany Gombojevovej dokázala vyrovnať.

Ruská lukostrelkyňa po odstrieľaní poslednej šestice šípov skolabovala a z kvalifikačnej strelnice ju odnášali na nosidlách.

Svetlana Gombojevová Čítajte viac Z tokijskej páľavy na chvíľu stratila vedomie. Tréner Rusky nič také nezažil

Baránková strieľala zo stavu číslo 63, po pravej i ľavej strane mala favoritky celej súťaže z Kórejskej republiky. Naľavo od nej strieľala svetová rekordérka Čche-jung Kangová, napravo zasa San Anová, ktorá so 680 bodmi utvorila olympijský rekord.

„Extrémne ma to motivovalo a hnalo ďalej, že som mala tieto Kórejčanky vedľa seba. Vnútorne som sa s nimi pretekala. Bolo to skvelé,“ tešila sa členka Národného športového centra.

Japonsko OH2020 tenis prípravy tréning Čítajte viac Hviezdy túžia po medailách. Nedajte si ujsť tokijské ťaháky

Na olympijských hrách sa v lukostreľbe strieľa na vzdialenosť 70 m.

V Jumenošima Parku absolvovali ženy v piatok svoje kvalifikačné kolo, v dňoch 28. a 29. júla sa uskutočnia úvodné dve kolá eliminácie, súťaž vyvrcholí 30. júla súbojmi o medaily.

Okrem žien a mužov sa bude v Tokiu bojovať o medaily aj v tímových súťažiach mužov a žien a tiež v mixe. Spoločná súťaž mužov a žien bude mať pod piatimi kruhmi súťažnú premiéru.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #Denisa Baránková