Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Už pred ceremoniálom sa v Tokiu (nielen) kľačalo. Skrýval MOV zábery?

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) uviedol, že do príspevkov na svojich sociálnych sieťach či oficiálnych zostrihoch zahrnie snímky športovcov z tokijskej olympiády, ktorí pokľakli.

23.07.2021 07:00
debata (39)

Reagoval tým na tvrdenia, že spolu s organizátormi športového sviatku ich zakázal zverejňovať.

Hráčky niekoľkých ženských futbalových reprezentácií pred výkopom stredajších úvodných zápasov kľačali, no na oficiálne kanály olympiády či „highlightov“ sa obrázky z gesta na podporu Black Lives Matter nedostali.

„MOV pokrýva Hry na svojich vlastných platformách a (v záberoch) budú zahrnuté aj takéto momenty,“ reagoval riadiaci orgán olympijského hnutia.

Otvárací ceremoniál sa uskutoční v piatok, no niekoľko súťaží vrátane futbalového turnaja mužov a žien už odštartovalo.

Hráčky Británie a Čile si pokľakli, nasledovali ich aj Američanky, Švédky či Novozélanďanky.

Ženský tím z krajiny protinožcov zvolil odlišné posolstvo. Pred zápasom s Novým Zélandom zapózoval s vlajkou austrálskych aborigénov.

Futbalistky Austrálie pózujú s vlajkou... Foto: TASR/AP, Ricardo Mazalan
Japonsko Tokio OH2020 šport futbal ženy Futbalistky Austrálie pózujú s vlajkou domorodcov pred zápasom G-skupiny olympijského turnaja vo futbale proti Novému Zélandu.

"Sme na to skutočne hrdé. Viackrát sme sa o tom rozprávali v tíme.

Nechceli sme urobiť to, čo sa očakáva, ale niečo, čo je relevantné pre našu krajinu," uviedla po zápase kapitánka víťaznej Austrálie (2:1) Sam Kerrová pre Skynews.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program

Aj keď sa hovorilo o tom, že pravidlo 50 Olympijskej charty zostane v Tokiu v platnosti a protestné akcie s politickým, náboženským či protirasistickým podtónom budú zakázané, MOV na pokľaknutie či zdvihnutú päsť pri vstupe na športoviská alebo pred štartom súťaží udelil výnimku.

Pri medailovom ceremoniáli na pódiu však nepovolí žiadnu formu protestov a športovci, ktorí to porušia, budú čeliť disciplinárnym postihom.

clanok Dávame do pozornosti Všetko o olympijských hrách v Tokiu
39 debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #Tokio 2020