Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poľskom otriasol megatrapas. Šesť plavcov poslali z Tokia domov

V poľskej olympijskej výprave pôvodne figurovalo 23 plavcov, no ešte pred začiatkom Hier v Tokiu sa ich počet znížil na 17.

20.07.2021 18:34 , aktualizované: 19:54
Japonsko OH2020 tenis prípravy Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (4)

Domov museli poslať šesticu reprezentantov, konkrétne Alicju Tchorzovú, Bartosza Piszczorowicza, Aleksandru Polanskú, Mateusza Chowanianca, Dominiku Kossakowskú a Jana Holuba.

Ukázalo sa, že sa na športovom sviatku nemôžu zapojiť do bojov, pretože nemajú splnené potrebné limity.

Šéf Poľského plaveckého zväzu (PZP) Pawel Slominski tak čelí veľkému hnevu a väčšina členov plaveckého tímu žiada jeho odstúpenie z funkcie.

Tokio, ilustračná Čítajte viac Polotovary na obed, stupídne zákazy. Tokio je ako Tajomstvo starej bambitky

Rozhorčenie netajil ani minister športu Piotr Gliňski, ktorý nerozumie, ako mohlo prísť k takejto situácii na profesionálne vedenom športovom zväze.

Zo Slominského strany zatiaľ prišlo len ospravedlnenie.

Na olympijský štart potrebujú reprezentanti splniť limit Medzinárodnej plaveckej federácie (FINA). Ak si zaistili B-limit, v nominácii môžu figurovať len po schválení FINA a registrácii národným zväzom.

FINA následne pripraví samostatnú pozvánku, no podľa poľských médií ju tamojší plavci nedostali, za čo môže neskorá registrácia zo strany PZP.

Po zložení olympijskej prísahy a postupnom aklimatizovaní v Tokiu tak sexteto, ktoré nemalo účasť poriadne zaistenú, zažilo šok, rozlúčilo sa s reprezentačnými kolegami a odletelo do Varšavy.

"Špecialisti z PZP. Najprv informácie o odklade olympiády, potom karanténa, napriek tomu som zdvihla hodenú rukavicu a kvalifikovala sa. Ďalšia vražedná príprava, olympijská prísaha a napokon sa radosť skončila po dvoch dňoch.

Kvôli nesprávnej interpretácii predpisov ja a ďalších päť ľudí vystupujeme z lietadla z Tokia. Materiál pre skutočný triler," uviedla v obšírnom stanovisku na facebooku Tchorzová, účastníčka olympiád v Londýne 2012 i Riu 2016.

Jakub Grigar Čítajte viac Na kanál a do hotela. Vonkajší svet je v Tokiu tabu

"Predstavte si, že venujete príprave päť rokov svojho života a snažíte sa o štart na najdôležitejšom športovom podujatí, vzdáte sa súkromného života, obetujete čas s rodinou, atď.

Vaše odhodlanie vedie k úplnému prepadnutiu. Šesť dní pred veľkým finále sa ukáže, že ste boli zbavení svojich snov nekompetentnosti tretej strany," dodala rozladene.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020