Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hry o starosti, nie radosti. Japonci nevylúčili ich zrušenie na poslednú chvíľu

Tri, dva, jeden... Stop, toto odpočítavanie je akési pochmúrne. Symbolizuje dobu, v ktorej žijeme. Tešiť sa alebo sa báť? Najväčší športový sviatok klope na dvere, veľká väčšina slovenskej výpravy je už na mieste a otáznikov neubúda.

20.07.2021 15:23
Japonsko OH2020 prípravy Foto: ,
Novinári v hlavnom tlačovom stredisku pre OH v Tokiu.
debata (13)

Budú to iné olympijské hry. Strohé a sterilné. Športovci to pochopili už pred odletom, keď museli podstúpiť sériu testov na koronavírus.

A novinári? Tí sa s tým trápia už týždne. Tak napríklad: 14 dní pred odchodom museli denne do Tokia nahlasovať svoj zdravotný stav i telesnú teplotu.

Spolu s tým mali Japoncom vopred zaslať vlastný plán aktivít počas najbližších týždňov.

Prihlásiť sa do viacerých elektronických olympijských a covidových systémov, stiahnuť niekoľko aplikácií – vrátane tej, ktorá bude monitorovať ich pohyb.

Japonsko OH2020 vodný slalom tréning Čítajte viac Kedy vstúpia Slováci do olympijských bojov? Pozrite si ich program

Samozrejme, dva výsledky PCR testov či QR kód nemôžu chýbať, inak vás na letisku v Tokiu obrátia nazad.

Predtým si tam však ešte počkáte päť či šesť hodín, lebo všetko trvá. To preto, aby ste sa mohli v dejisku pohybovať cez pomyselný tunel z hotela na športovisko.

A následne spraviť krátky rozhovor na vzdialenosť minimálne dvoch metrov, lebo pravidlá sú pravidlá.

Japonsko, krajina, ktorá by v plánovaní vyhrávala jedno olympijské zlato za druhým, je v chaose. Robí, čo jej je cudzie. Improvizuje.

Poľské faux-pas, ktoré poslalo do Japonska o šesť plavcov viac, ako malo, je už iba akýmsi nechceným bonusom. Sexteto sa muselo vrátiť späť do Varšavy.

Nech sa páči, covidové hry sa môžu začať…

Medaily, Tokio Čítajte viac Dokedy ešte? V medailovej prognóze zaradili medzi Slovákov aj Slovincov

Na poslednú chvíľu?

Zdá sa, že aj nepriestrelná bublina má medzierky. Napriek všetkým opatreniam hlásia Japonci 71 pozitívnych prípadov koronavírusu, ktoré k nim pricestovali z opačného konca sveta.

Medzi nimi je napríklad aj plážový volejbalista Ondřej Perušič, česká medailová nádej.

Odteraz mu začala plynúť 14-dňová prísna karanténa. Inak povedané: dva týždne bude zatvorený v izbe v olympijskej dedine a pravdepodobne zmešká celý turnaj.

Množiace sa pozitívne prípady COVID-19 nie sú podľa poradcu organizátorov pre oblasť zdravotníctva Briana McCloskeyho prekvapením. Nakazených je vraj menej, než sa predpokladalo.

Ilustračná snímka Čítajte viac Česi majú v Tokiu tretieho pozitívneho. Drahotová napriek očisteniu zostáva doma

„To, čo sa deje, sme predpokladali,“ citovala ho agentúra Reuters.

„Infikovaných včas zachytíme a izolujeme od ostatných. Každá úroveň filtrovania znižuje riziko. No čísla, ktoré zatiaľ máme, sú nízke, dokonca nižšie, než sme očakávali,“ dodal s tým, že čím dlhšie budú športovci v bubline, tým menšie je riziko, že sa nakazia.

Japonská verejnosť je však oveľa pesimistickejšia. V ankete denníka Asahi štyri dni pred otváracím ceremoniálom sa proti konaniu Hier vyslovilo 55 percent opýtaných.

Až 68 percent má obavy, že sa organizátorom nepodarí udržať nakazených výlučne v olympijskej bubline.

Azda aj preto výkonný riaditeľ organizačného výboru Toširo Muto v utorok nevylúčil zrušenie podujatia na poslednú chvíľu. „Nemôžem vám povedať, čo sa stane, ak čísla nakazených porastú,“ vyhlásil.

Teplo a Toyota

Ruky od olympiády nenápadne sťahuje aj najväčší sponzor podujatia – domáci výrobca automobilov Toyota. Jeho predstavitelia sa rozhodli oficiálne dištancovať od diania súvisiaceho s Hrami a neodvysielajú ani pripravené reklamy.

Tokio, ilustračná Čítajte viac Toyota dáva ruky preč od Tokia, nemá to vraj zmysel. Česi majú problém

Argumentujú tým, že OH 2020 stratili pôvodný zmysel a stretli sa s nepochopením v očiach veľkej časti verejnosti.

Športovci sa budú musieť vyrovnať ešte s jedným problémom. Podľa predpovede počasia nás čakajú najteplejšie olympijské hry v histórii.

Priemerná teplota počas dvoch týždňov sa bude údajne pohybovať nad úrovňou 30 stupňov Celzia.

Plážoví volejbalisti, ktorí už v týchto chvíľach v Tokiu trénujú, sa sťažujú, že na takom horúcom piesku sa hrať jednoducho nedá. Tamojšie úrady medzitým vydali varovanie pre bežných Japoncov – nešportujte v exteriéri!

Tokio, ilustračná Čítajte viac Polotovary na obed, stupídne zákazy. Tokio je ako Tajomstvo starej bambitky

V sumáre problémov, s ktorými sa musia vyrovnať tisícky pretekárov, je to už iba detail. Olympijské hry v Tokiu sú jedna veľká prekážka.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020