Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf MOV čelil urážkam. Vráť sa domov, nie si tu vítaný, vypočul si

So zmiešanými pocitmi opúšťal šéf Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach japonskú Hirošimu, kde si v piatok uctil pamiatku obetí II. svetovej vojny a odštartoval týždeň olympijského prímeria sedem dní pred začiatkom OH v Tokiu.

16.07.2021 12:15
Japan Olympics Tokyo bach Foto: ,
Šéf MOV Thomas Bach.
debata

Zatiaľ čo Bach kládol veniec k pomníku vojnových obetí v Mierovom spomienkovom parku, z diaľky k nemu doliehali hlasy demonštrantov, ktorí skandovali heslá:

„Bach, vráť sa domov! Nie si tu vítaný!“ Až jedenásť rôznych antiolympijských a pacifistických skupín žiadalo v „online“ petícii zákaz návštevy Bacha v Japonsku. Petíciu napokon podpísalo až 70-tisíc ľudí.

V blízkosti Pamätníka atómovej bomby boli desiatky demonštrantov, ktorí sa dožadovali zrušenia olympijských hier a odchodu Bacha späť do Európy.

Šéf MOV Thomas Bach kladie veniec kvetov na... Foto: TASR/AP, Eugene Hoshiko
Tokyo Olympics Bach Hiroshima Šéf MOV Thomas Bach kladie veniec kvetov na pomník obetiam atómového výbuchu v Hirošime.

"Pandémia ochorenia COVID-19 sa zďaleka neskončila. Nechápeme, prečo toto všetko musí pokračovať. Nemám nič proti osobe Thomasa Bacha, ale organizovanie olympijských hier za tohto stavu je zbytočný risk, na ktorý môže doplatiť množstvo ľudí.

Riziko je naozaj vysoké, preto sem ani pán Bach v tomto čase nemal chodiť," uviedla Sajuri Jamadová, ktorá pracuje ako zdravotníčka.

Takajoši Kajano rešpektuje právo Bacha na návštevu Japonska, ale nastolil otázky v širších súvislostiach.

„Myslím si, že olympijské hry by mali byť, aj keď bez divákov to nebude ono. Ak však predstavitelia MOV vedeli o tom, že olympiáda bude bez divákov, ide im len o zárobok z televízneho vysielania,“ uviedol Kajano, ktorý pracuje v administratíve.

Roger Federer Čítajte viac Tokio prišlo o ďalšiu superhviezdu. Federer vynechá olympiádu

Olympijské hry sa budú konať v Tokiu v čase, keď japonská metropola obnovila núdzový stav pre zvyšujúci sa počet nákazy koronavírusom a verejný sektor musí opäť prijímať nepopulárne opatrenia súvisiace so zákazom stretávania sa väčších skupín ľudí na verejnosti.

Obmedzenia sa týkajú návštev nákupných centier, reštaurácií, pubov aj obľúbených karaoke barov.

Vo štvrtok Tokio hlásilo 1308 nových pozitívnych prípadov, pričom ešte pred týždňom ich bolo 896. Je to dvadsiaty šiesty deň za sebou viac nakazených ako v rovnaký čas pred siedmimi dňami.

Oficiálne náklady na uskutočnenie o rok odložených olympijských hier v Tokiu sa odhadujú na 15,4 miliardy dolárov. Vládni audítori naznačili, že skutočné čísla sú oveľa väčšie. Takmer 7 miliárd z týchto peňazí tvoria verejné zdroje.

debata chyba
Viac na túto tému: #OH 2020 #Thomas Bach #Tokio 2020