Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Príliš veľa testosterónu. Šampiónka zostane bez olympiády

Dvojnásobná olympijská šampiónka v behu na 800 m Caster Semenyová z Juhoafrickej republiky sa nepredstaví na OH v Tokiu.

01.07.2021 15:47
Caster Semenyová Foto: ,
Juhoafričanka Caster Semenyová.
debata (5)

Tridsaťročná atlétka pod piatimi kruhmi nemôže obhajovať najcennejší z Londýna 2012 a Ria de Janeiro 2016, keďže podľa pravidiel Svetovej atletiky (WA) má príliš vysokú hladinu prirodzeného testosterónu v tele.

WA zaviedla limity pre behy od 400 m až po jednu míľu. Ak atlétky nespĺňajú predpísanú normu, nesmú súťažiť. Podľa WA im totiž vysoká hladina testosterónu dáva v porovnaní s konkurenciou neférovú výhodu.

olympiáda oheň Čítajte viac Saganovci, Polášek či Tóth. Slováci oznámili tím do Tokia

Semenyová sa odmietla podriadiť a neúspešne napadla nové pravidlá ma Športovom arbitrážnom súde (CAS) v Lausanne, neskôr vo Švajčiarsku aj na civilnom súde. Podľa jej právnikov športovkyňa tento boj nevzdala a chce sa brániť na Európskom súde pre ľudské práva.

Semenyová sa do posledného možného okamihu pokúšala splniť predpísaný časový limit na 5000 m, na tejto vzdialenosti sa stala národnou šampiónkou.

„Ak sa na olympiádu nedostanem, nebude to koniec sveta,“ komentovala ešte v máji. V máji Semenyová dostala od súdu v JAR trest v podobe 50 hodín verejnoprospešných prác za to, že ju polícia prichytila pri rýchlej jazde automobilom.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #OH 2020 #Tokio 2020 #Caster Semenyová