Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lukostrelkyňa Baránková vybojovala olympijskú miestenku

Slovenská lukostrelkyňa Denisa Baránková vybojovala pre Slovensko miestenku na olympijské hry do Tokia.

04.06.2021 17:25
debata

V piatok síce na turnaji Európskej kvalifikácie nepostúpila do semifinále a nezískala priamo jedno zo štyroch postupových miest, no keďže v hodnotení podujatia skončili pred ňou dve reprezentantky Turecka, Francúzka i Španielska, stačilo jej napokon aj konečné 7. miesto.

Informáciu potvrdil Slovenskému lukostreleckému zväzu (SLZ) strešný orgán lukostreľby World Archery (WA).

Slovensko bude mať zastúpenie pod piatimi kruhmi v lukostreľbe druhýkrát v ére samostatnosti. V Riu de Janeiru sa predstavili Alexandra Longová a Boris Baláž. Československo reprezentoval v roku 1992 na OH v Barcelone Slovák Martin Hámor.

Baránková v piatok podľahla v kvalifikačnom turnaji disciplíny olympijský luk v tureckej Antalyii až vo štvrťfinále Francúzke Lise Barbelinovej 2:6 na body. Rovnakej súperke pritom podľahla aj deň predtým na rovnakom mieste v semifinálovom stretnutí ME 5:6 po rozstrele v dodatočnom sete.

Devätnásťročná Baránková v piatok v snahe kvalifikovať sa do Tokia vyradila aj reprezentačnú kolegyňu Alexandru Longovú. V osemfinále nad ňou zvíťazila 6:0. Teraz ju ešte v nedeľu čaká súboj o bronzovú medailu v rámci majstrovstiev Európy, ktoré sa v Antalyi konajú paralelne s kvalifikáciou na OH. Jej súperkou bude Dánka Kirstine Andersenová.

Baránková už teraz dosiahla najväčší úspech Slovenska na kontinentálnom šampionáte. Prekonala aj umiestnenie Alexandry Longovej, ktorá v roku 2014 skončila na 5. mieste na ME v Jerevane.

Kvalifikačný proces na OH v lukostreľbe ešte nie je ukončený. Poslednú šancu budú mať pretekári na svetovej kvalifikácii, ktorá sa bude konať popri Svetovom pohári v Paríži 21.-27. júna.

Európska olympijská kvalifikácia v tureckej Antalyii

ženy – štvrťfinále: Lisa Barbelinová (Fr.) – Denisa BARÁNKOVÁ (SR) 6:2, osemfinále: BARÁNKOVÁ – Alexandra LONGOVÁ (SR) 6:0, šestnásťfinále: BARÁNKOVÁ – Dimitra Papadopuluová (Gréc.) 6:0, LONGOVÁ – Triinu Lilienthalová (Fín.) 6:2, Magdalena Smialkowská (Poľ.) – Elena BENDÍKOVÁ (SR) 6:2

debata chyba
Viac na túto tému: #Denisa Baránková