Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemocnice v Tokiu sa zapĺňajú. Zrušte OH, kým sa dá, žiadajú aj lekári

Medzi odporcov olympijských hier v Tokiu (23. 7. - 8. 8.) sa najnovšie zaradilo aj Lekárske združenie z hlavného mesta Japonska.

18.05.2021 19:59
Tokio, štadión Foto: ,
Jeden z protestov pri olympijskom štadióne v Tokiu začiatkom mája 2021.
debata (4)

Približne 6000 lekárov apeluje na vládu, aby zrušila najväčší športový sviatok, keďže počty chorých s koronavírusom rýchlo pribúdajú a postupne sa napĺňa kapacita nemocníc v Tokiu.

„Žiadame vládu, aby presvedčila Medzinárodný olympijský výbor, že usporiadanie hier v tomto období nie je správne. Zrušte to, kým je to ešte možné,“ uvádza sa v liste lekárov premiérovi Jošihidemu Sugovi. Správu priniesol web orf.at.

Japonci majú stále zaočkovaných len 3,5 percenta obyvateľstva a v súvislosti s koronavírusom v krajine zomrelo takmer 12-tisíc ľudí.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Pre pretrvávajúci vysoký počet infikovaných japonská vláda nedávno predĺžila výnimočný stav vo viacerých prefektúrach vrátane Tokia do 31. mája. Nedávno v krajine zaregistrovali aj petíciu za zrušenie tohtoročných olympijských hier. A podpísalo ju už takmer 400-tisíc ľudí.

Jej organizátori ju doručili miestnym organizátorom samosprávy, Medzinárodnému olympijskému výboru (MOV) aj ďalším inštitúciám.

OH v Japonsku by sa mali začať už o 10 týždňov. Napriek tomu, že veľká časť občanov si neželá, aby sa hry tento rok uskutočnili v ich krajine, nič nenasvedčuje tomu, že sa tak nestane.

Tokio, olympijské kruhy Čítajte viac Petícia je na stole. Státisíce si neželajú olympiádu v Tokiu

Japonský premiér Jošihide Suga, šéfka organizačného výboru Seiko Hašimotová aj prezident MOV Thomas Bach opakovane tvrdia, že príprava OH bude pokračovať podľa plánu.

Organizátori nedávno predstavili príručky so súborom pravidiel pre všetkých účastníkov hier vrátane športovcov. Tie musia byť striktne dodržané, aby sa OH mohli uskutočniť aj v čase pokračujúcej pandémie.

Pre MOV sú tokijské hry napriek výrazne oklieštenému počtu divákov dôležité najmä z pohľadu finančného prospechu, až 73 percent príjmov tvoria tie z predaja televíznych práv.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #koronavírus