Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Japonsku spustili petíciu proti OH. Za deň pribudlo vyše 50-tisíc podpisov

Tisícky ľudí už v Japonsku podpísali online petíciu za zrušenie tohtoročných olympijských hier v Tokiu (23. 7. - 8. 8.). Zaregistroval ju 74-ročný elitný právnik Kendži Ucunomija, ktorý už niekoľkokrát kandidoval za guvernéra Tokia.

06.05.2021 16:46
Japonsko, olympiáda, Tokio Foto: ,
Olympijské kruhy sa odrážajú na skle hotelovej reštaurácie v Tokiu.
debata (2)

Za prvých 24 hodín po jej spustení zaregistrovali až 50-tisíc podpisov.

„Žiadajte zrušenie tokijských olympijských hier, aby ste chránili životy a živobytie ľudí,“ znie leitmotív petície, ktorá sa snaží osloviť najširšie vrstvy japonského obyvateľstva.

Zatiaľ čo v Tokiu a Osake rastú čísla nakazených koronavírusom a na vzostupe sú aj infekčnejšie varianty, organizátori olympijských hier pokračujú v prípravách na vrcholné športové podujatie.

OH v Tokiu sa pôvodne mali konať už pred rokom, ale prvá vlna pandémie koronavírusu ich posunula na leto 2021.

Nemecko koronavírus PCR testovanie Čítajte viac Tyčinky v nose? Športovci si ich v Tokiu "užijú" viac ako pôvodne čakali

Petícia nespokojných občanov je určená najmä prezidentovi Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasovi Bachovi, ktorý má navštíviť Japonsko v druhej polovici tohto mesiaca.

Očakáva sa, že 17. mája poctí návštevou bežcov s olympijskou pochodňou a neskôr sa presunie do Tokia na rozhovory s členmi organizačného výboru hier.

Predbežne tam budú v tom čase plánované aj protestné zhromaždenie proti konaniu OH. Štafeta s olympijskou pochodňou križuje Japonsko už viac ako mesiac. Organizátori tvrdia, že osem ľudí, ktorí ju zabezpečujú, malo dosiaľ pozitívny test na COVID-19.

Rusko, oblečenie Čítajte viac Rusi už vedia, čo si vypočujú namiesto hymny. Kaťuša to nebude

Napriek tomu, že približne 80 percent občanov Japonska si neželá, aby sa hry tento rok uskutočnili v ich krajine, nič nenasvedčuje tomu, že sa tak nestane.

Japonský premiér Jošihide Suga, šéfka organizačného výboru Seiko Hašimotová aj Thomas Bach opakovane tvrdia, že príprava OH bude pokračovať podľa plánu. Organizátori minulý týždeň predstavili príručky so súborom protipandemických pravidiel pre všetkých účastníkov hier vrátane športovcov.

Tie musia byť striktne dodržané, aby sa OH mohli uskutočniť aj v čase pokračujúcej pandémie koronavírusu. Pre MOV sú tokijské hry napriek výrazne oklieštenému počtu divákov dôležité najmä z pohľadu finančného prospechu, až 73 percent príjmov tvoria tie z predaja televíznych práv.

Národný štadión, Tokio Čítajte viac Ďalšie opatrenie v Tokiu. Účastníkov s príznakmi izolujú v špeciálnom hoteli

Zatiaľ čo organizátori tvrdia, že olympiáda bude bezpečná, rôzne médiá vrátane britského odborného lekárskeho periodika v British Medical Journal uvádzajú, že zďaleka nebude bezpečná a ani poriadne zabezpečená.

V Japonsku dosiaľ v súvislosti s koronavírusom zomrelo 10 500 ľudí, čo je menej ako na Slovensko, ale vzhľadom na nízky počet úmrtí vo východnej Ázii je to vysoké číslo. Dosiaľ boli zaočkované len približne dve percentá japonského obyvateľstva, čiže kolektívna imunita je v nedohľadne.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #koronavírus