Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tyčinky v nose? Športovci si ich v Tokiu "užijú" viac ako pôvodne čakali

Ako poznačí koronavírus olympiádu? Dnes to je otázka za milión.

26.04.2021 12:38
Nemecko koronavírus PCR testovanie Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Pandémia koronavírusu sa stále nekončí. Naopak, šírenie v posledných týždňoch naberá na intenzite aj v Japonsku. Situácia je kritická najmä v Indii. Aký vplyv bude mať celosvetové očkovanie na ďalšie šírenie, je tiež otázne.

Aj to je jeden z dôvodov, prečo nesmú na olympijské hry fanúšikovia z cudziny. Ako to bude s domácimi priaznivcami, sa rozhodne až v júni.

Čo je však isté, sú ďalšie a ďalšie pravidlá, ktoré budú sprevádzať Hry v Janponsku. Organizátori už tento týždeň vydajú upresnené verzie manuálov, ako by mali všetci aktéri na olympiáde fungovať.

Očakáva sa ešte častejšie testovanie, ako sa plánovalo pôvodne. U športovcov to malo byť každé štyri dni. V stredu by mal MOV zverejniť manuál pre športovcov, v piatok potom príručku pre médiá a ďalších účastníkov.

Stále to vraj nebude konečná verzia, tá príde až v júni, aby zohľadnila aktuálny vývoj pandémie. MOV odporúča očkovanie, ale nebude to podmienkou pre účasť.

Rusko, oblečenie Čítajte viac Rusi už vedia, čo si vypočujú namiesto hymny. Kaťuša to nebude

Kvôli pandémii sa musela už niekoľkokrát pozmeniť trasa štafety s olympijskou pochodňou.

Vo svete sa už začínajú ozývať hlasy proti konaniu Hier. Proti je napríklad aj členka komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Hayley Wickenheiserová.

„Nemal by o tom rozhodnúť Medzinárodný olympijský výbor. Mali by to byť skúsení lekári a zdravotníci, ktorí sú v kontakte s pandémiou. Mal by to byť niekto zvonku, kto v tom nie je zainteresovaný a nemôže nič získať ani stratiť,“ povedala Wickenheiserová kanadskej verejnoprávnej televízii CBC .

Len pripomíname, že proti konaniu OH sú aj samotní Japonci. Podľa nedávno zverejneného prieskumu sa za odklad, resp. zrušenie vyslovilo až 70 percent z nich.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020