Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tokio bez pokľaknutí či zdvihnutých pästí! Pravidlo 50 si presadili športovci

Pravidlo 50 Olympijskej charty by malo zostať v platnosti aj počas nadchádzajúcich hier v Tokiu.

22.04.2021 16:30
LeBron James, Anthony Davis Foto: ,
Basketbalisti Los Angeles Lakers, medzi nimi i americké hviezdy LeBron James a Anthony Davis, pri podpore hnutia Black Lives Matter pred zápasom NBA.
debata (13)

Znamená to, že športovci na stupňoch víťazov počas odovzdávania medailí, ale aj v akcii na športoviskách budú mať zakázané protestné akcie s politickým, náboženským či protirasistickým podtónom.

Kritici tohto nariadenia tvrdia, že sa tým porušuje sloboda slova ako jedného zo základných ľudských práv. Lenže športovci mali v prieskume iný názor.

Tommie Smith, John Carlos, James Harden Čítajte viac So zlatom na kolená? Amerika tlačí politické gestá aj na pódium

Zachovanie tohto pravidla aj počas OH v Tokiu si presadili práve športovci. Tvrdí to Medzinárodný olympijský výbor po informačnom prieskume, ktorý zorganizovala jeho komisia športovcov.

Až 70 % opýtaných uviedlo, že nebudú chcieť vyjadrovať svoje protestné názory na miestach konania olympijských súťaží, 67 % je za to, aby sa to nedialo na stupňoch víťazov počas odovzdávania cenných kovov.

"Veľká väčšina športovcov si myslí, že toto pravidlo musí zostať zachované,“ uviedla šéfka športovej komisie MOV a bývalá úspešná plavkyňa Kirsty Coventryová zo Zimbabwe, cituje ju portál ORF.

Rusko OH2020 Olympiáda Tokio Oblečenie Predstavenie Čítajte viac Rusi odhalili olympijské oblečenie. Západné médiá zarazil motív

Zástupcovia amerických a nemeckých športovcov chceli nedávno zvýšiť tlak na MOV v tejto otázke a podporili protirasistické protesty na športových podujatiach. Komisia športovcov však varovala, že športovcov nie je možné nútiť k verejným akciám proti ich vôli.

„Olympijské hry by mali byť politicky neutrálne, a tak chrániť športovcov pred politickým ovplyvňovaním,“ píše sa v Olympijskej charte.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #Black Lives Matter