Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi odhalili olympijské oblečenie. Západné médiá zarazil motív

Ruskí športovci budú na olympijských hrách v japonskom Tokiu (23. 7. - 8. 8.) bez štátnej vlajky pri svojich menách, ale tento tradičný národný symbol budú mať pri sebe v inej podobe.

15.04.2021 20:01
debata (6)
Oblečenie ruských olympionikov na OH v Tokiu Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Oblečenie pre ruských olympionikov. V Tokiu...

Na stredajšej prehliadke v Moskve predstavili modelky olympijské oblečenie ruskej výpravy, ktorému dominujú rovnošaty v národnej trikolóre.

Ich súčasťou budú polokošele a bundy s bielou farbou v oblasti ramien, pod ktorými budú pásy modrej a červenej. Presne v takom poradí zhora dolu sa tieto tri farby nachádzajú aj na ruskej vlajke.

„Urobili sme to, čo sme považovali za potrebné. Naozaj nemusíte mať výnimočnú predstavivosť, aby ste si všimli národnú vlajku na našom oblečení,“ uviedol prezident Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov.

Zároveň pripomenul, že logo na oblečení nie je štátny znak Ruskej federácie, ale značka Ruského olympijského výboru.

Rusi týmto spôsobom neporušili rozhodnutie Športového arbitrážneho súdu (CAS) z decembra minulého roku, ktorý im v rámci sankcií v známej dopingovej afére zakázal používať na vrcholných športových podujatiach vrátane olympijských hier národné symboly vrátane vlajky, hymny a štátneho znaku.

Toto rozhodnutie sa zrodilo na základe dlhodobo závažných pochybení ruskej strany v poskytovaní údajov z moskovského antidopingového laboratória.

„Olympijské uniformy ruskej výpravy boli schválené tak, aby to zostalo v súlade so sankciami pre ich športovcov,“ uviedli k téme predstavitelia MOV pre AP.

Ako informuje portál RT.com, niektoré západné médiá priam „explodovali nahnevanými správami, že v súprave je jasne vidieť trikolóru krajiny“.

V porovnaní so ZOH 2018 v Pjongčangu, kde Rusi museli vystupovať pod jednotným názvom „Olympijskí športovci z Ruska“ nastane v Tokiu zmena práve v tom, že ich rovnošaty môžu obsahovať všetky tri národné farby namiesto dvoch na Kórejskom polostrove.

"Bez ohľadu na to, čo sa práve deje, stále zostávam ruská športovkyňa. Samozrejme, je hanba, že na olympijských hrách budeme bez vlajky a štátnej hymny.

Mám ich však ukryté vo svojom srdci," uviedla ruská lezkyňa Julia Kaplinová.

Športové lezenie bude jedným zo športov, ktoré budú mať v Tokiu svoju olympijskú premiéru.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #ruskí športovci