Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Číňania prisľúbili pol miliardy vakcín. Bach: Prejav olympijskej solidarity

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) a Čína uzavreli dohodu o dodávkach vakcín pre športovcov, ktorí sa pripravujú na tohtoročné olympijské hry v Tokiu a budúcoročné zimné olympijské hry v Pekingu.

11.03.2021 15:15
Olympiáda, ilustračná, Tokio Foto: ,
Vysvietené olympijské kruhy v Tokiu.
debata (1)

To isté platí pre športovcov v súvislosti s najbližšími dvoma paralympijský­mi hrami.

Podľa AP čínska strana prisľúbila približne pol miliardy vakcín pre 45 krajín sveta, medzi ktorými by mali byť aj športovci a ich realizačné tímy. Ide o vakcíny vyvinuté spoločnosťami Sinovac a Sinopharm.

"Sme vďační za túto ponuku, ktorá je skutočným prejavom olympijskej solidarity. MOV zaplatí za dve dávky navyše, ktoré môžu byť podľa potreby poskytnuté obyvateľstvu v príslušnej krajine.

Vakcíny sa budú distribuovať medzi obyvateľov prostredníctvom medzinárodných agentúr, resp. existujúcich dohôd o očkovaní s čínskou stranou," uviedol čerstvo opätovne zvolený šéf MOV Thomas Bach.

„Dohoda s Čínou nám môže výrazne pomôcť v naplnení sľubu o zorganizovaní bezpečných hier v Tokiu a Pekingu. Je to prejav solidarity s obyvateľmi Japonska, ktorých si vysoko vážime,“ dodal Bach.

Vzhľadom na zvyšujúce sa celosvetové tempo očkovania proti koronavírusu je Japonsko zatiaľ skôr v úzadí.

Hostiteľská krajina OH 2020 začala s vakcináciou svojho obyvateľstva až vo februári tohto roku a zrejme aj to je jeden z dôvodov, prečo Japonci nechcú ani o rok odložené olympijské hry vo svojej krajine.

V nedávnych prieskumoch verejnej mienky sa vyše 80 percent obyvateľov vyjadrilo skepticky o zorganizovaní OH v Tokiu v lete tohto roku.

Začiatok olympijských hier v Tokiu je stanovený na 23. júla 2021, trvať by mali do 8. augusta 2021. Paralympijské hry v rovnakom dejisku potrvajú od 24. 8. do 5. 9. 2021.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #koronavírus