Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Japonci v tom majú jasno. Šéf olympiády odstúpi za sexizmus

Prezident organizačného výboru OH v Tokiu Joširo Mori sa chystá odstúpiť z funkcie za svoje sexistické výroky.

11.02.2021 12:36
Joširo Mori Foto: ,
Prezident organizačného výboru OH Tokio 2020 Joširo Mori.
debata (1)

Informovali o tom japonské médiá s odvolaním sa na anonymné zdroje. Podľa nich to už oznámil kolegom a oficiálne vyhlásenie poskytne v piatok.

Agentúra AFP informovala, že na jeho miesto by mal prísť Saburo Kawabuči. Osemdesiatšty­riročný funkcionár v minulosti pôsobil ako predseda Japonskej futbalovej federácie a je starosta olympijskej dediny.

Morimu sa nepáčil plán Japonského olympijského výboru zvýšiť počet žien v exekutíve na 40 percent. Momentálne je v 24-člennom výkonnom výbore iba päť žien.

"Ženy majú potrebu sa k všetkému vyjadriť. Sú súťaživé. Ak jedna osoba zdvihne ruku, že sa chce prihlásiť o slovo, ženy cítia potrebu tiež niečo k téme povedať. Takže potom hovoria úplne všetci.

Niekto mi raz povedal, že ak zvýšime počet žien, musíme obmedziť ich čas v rozprave. Pretože inak neprestanú hovoriť a to je problém," povedal pred týždňom Mori.

Jeho tvrdenie odsúdil aj Medzinárodný olympijský výbor či viacero športovkýň na čele s tenistkou Naomi Osakovou. Mori sa za svoje tvrdenie ospravedlnil. Informovala o tom agentúra AP.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #Joširo Mori