Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Športovci v tom majú jasno: Vakcína áno, slovo musíš nie

Povinná? Dobrovoľná? Alebo akýsi slovenský zľudovený kompromis - dobrovoľne nasilu?

24.11.2020 09:54
Virus Outbreak Indonesia vakcinácia Foto: ,
Proces vakcinácie na základnej škole v Jakarte (ilustračná snímka).
debata (4)

Medzi športovcami minulý týždeň zarezonovala otázka vakcinácie pred začiatkom budúcoročných Olympijských hier v Tokiu. Tlačové agentúry najprv vyrukovali so správou, že očkovanie účastníkov bude pred odletom do Japonska povinné.

"S cieľom ochrániť miestny ľud a z úcty k nemu vyvinieme veľké úsilie, aby čo najviac účastníkov zo zahraničia malo v sebe očkovaciu látku, ak bude k dispozícii.

Diváci by si mali užiť bezpečné prostredie na jednotlivých športoviskách," vyhlásil svetového olympizmu Thomas Bach po stretnutí s novým japonským premiérom Jošihidom Sugom.

Nemám problém

Zlé správy sú horšie než klebety – Bachove vyjadrenia si každý začal vykladať po svojom. O deň neskôr preto najvyšší funkcionár MOV svoje slová korigoval.

„Bude na zvážení športovcov, či sa dajú zaočkovať. Nebudeme im to dávať za povinnosť a nebudeme ich za to žiadnym spôsobom sankcionovať. Je to súkromná záležitosť každého z nich,“ uviedol s tým, že hnutie bude vakcináciu športovcom aspoň odporúčať.

Denník Pravda preto oslovil viacero slovenských olympionikov s otázkou, či sa pred odchodom do Tokia nechajú zaočkovať.

„Nemám s tým žiadny problém. Dám sa očkovať či už bude vakcína povinná alebo nie. Rešpektujem však aj ľudí, ktorí s tým nesúhlasia. Povinná vakcinácia by určite nebola tým najlepším riešením,“ zamyslel sa chodec Matej Tóth, ktorý len nedávno splnil na Dudinskej päťdesiatke limit na OH.

V podobnom duchu sa vyjadril aj tenista Filip Polášek, ktorý by mal pod piatimi kruhmi reprezentovať Slovensko vo štvorhre.

„Aj ja si určite nejakú dám. Očakávam, že v priebehu nasledujúceho roka bude vakcína dostupná. Ale či by to malo byť povinné? Určite nie. Ťažko nútiť ľudí, ktorí s tým nesúhlasia,“ pridal sa 35-ročný deblista.

Práve medzi tenistami rezonovala táto téma už na jar počas prvej vlny pandémie. Srb Novak Djokovič totiž už vtedy vyhlásil, že ak bude očkovanie proti koronavírusu podmienkou pre pokračovanie jeho kariéry, tak sa jej radšej dobrovoľne vzdá.

Jeho slová označili médiá za nezodpovedné, kritizovali ich aj mnohí súčasní, či bývalí hráči.

Očkovali aj pred Riom

Do Tokia sa chystá aj Erik Vlček, člen posádky štvorkajaka, ktorá bude mať na olympiáde medailové ambície.

„Dopočul som sa o tejto polemike a vôbec ma neprekvapuje. V poslednom čase je mnoho ľudí proti rôznym očkovaniam. Možno som naivný, no ja verím, že je to dobrá a bezpečná vec. Preto s tým nemám žiadny problém,“ naznačil najskúsenejší vodák z komárňanskej lo­de.

Na najsledovanejšom športovom podujatí na svete štartoval aj pred štyrmi rokmi. Pripomína, že aj pred odchodom do Ria sa športovci nechali očkovať.

„Každý z nás dostal až štyri injekcie naraz a nikto to vtedy neriešil,“ poznamenal s tým, že si uvedomuje, že to bolo za iných okolností ako dnes.

Jasno nemá len vo vakcinácii, ale aj v otázke jej vynucovania.

„Povinné by to azda nemalo byť, lebo čokoľvek sa viaže so slovom musíš, vyvoláva u ľudí opačnú reakciu. No má to aj opačnú stránku mince – tých, ktorí odmietnu, by mali viac testovať. Nech je to bezpečné pre všetkých. Napokon, nikto nechce cestovať na opačný koniec sveta preto, aby sa tam nakazil. To by vôbec nebolo fér,“ uvažoval.

Vlček je však optimista, olympijský výbor podľa neho v uplynulých mesiacoch dostal hneď niekoľko návodov na usporiadanie podujatia aj uprostred pandémie.

„V oveľa menšom sa to podarilo napríklad zámorským hokejistom, či basketbalistom. Skúsenosti s organizáciou veľkých akcií už sú. Aj preto som presvedčený, že Hry nakoniec budú, no v akej forme a s akými obmedzeniami, je ešte otázne,“ doplnil.

Do iného sveta

S nemalými ambíciami sa chystá do Tokia aj 33-ročný kladivár Marcel Lomnický, pre ktorého to bude už tretia olympiáda v kariére. Polemiku ohľadne (ne)povinnosti očkovania vraj očakával. Vakcínu neodmieta, vrásky na čele by údajne mohol mať iba s jej termínom.

„Čím bližšie k OH, tým horšie. Dúfam teda, že organizátori budú k športovcom féroví a pravidlá nastavia v dostatočnom predstihu,“ povedal.

Na to, aby si dal pichnúť injekciu, má ešte jeden vážny dôvod. „Milujem cestovanie a predpokladám, že bez očkovania toho v budúcnosti veľa neuvidím,“ prezradil.

Lukáš Pollert je bývalý zlatý olympijský medailista vo vodnom slalome, vyštudovaný medik, dnes kardioanesteziológ vo Fakultnej nemocnici Motol v Prahe. Na jar v rozhovore pre Pravdu spochybnil opatrenia, ktoré sa prijímajú v súvislosti so šíriacou sa pandémiou.

Známy Čech tvrdil, že na iné ochorenia umiera neporovnateľne viac ľudí a starostlivosť o nich sa nemôže zanedbávať. Svojrázny názor má aj v otázke vakcinácie.

„Keď som na jar hovoril o povinnosti, označovali ma za konšpirátora a šíriteľa fám a hoaxov. A vidíte – už to máme na stole. Pokiaľ bude očkovanie povinné, olympiádu to posunie do úplne iného sveta. Niekam, kde nepatrím. Obávam sa, že to začne s OH a potom vám nevezmú dieťa do škôlky, lebo nemá vakcínu,“ vyhlásil.

Japonci neriešia

MOV okrem iného argumentuje aj ochranou Japoncov, ktorých by vraj mohol zvýšený príliv cudzincov ohroziť. Oslovili sme preto aj Mariannu Hasegawa, Slovenku, ktorá v krajine vychádzajúceho slnka žije už dve desaťročia.

Ako prežívajú koronavírus samotní Japonci?

„Vôbec sa tu o tom nerozpráva. Ľudia nemajú strach, neustále sa presúvajú v preplnených vlakoch, všetci chodia do práce a víkendy trávia predovšetkým v nákupných centrách,“ napísala a vzápätí pripojila niekoľko fotografií z preplneného metra. Všetci však nosia masky a dodržiavajú hygienické pravidlá.

Podľa nej nie je v krajine vakcinovanie športovcov žiadna téma.

„Tlačí na to skôr olympijský výbor než Japonci. Život tu beží akoby COVID-19 vôbec neexistoval. Jedine v správach, aj to len okrajovo. Navyše, v prepočte na milión obyvateľov tu zomrelo na koronavírus veľmi málo ľudí, azda aj preto ten postoj miestnych,“ dodala.

Niekoľko spoločností už oznámilo, že vakcína je pripravená. Do konca roka majú byť k dispozícii milióny, ten nasledujúci až miliardy. Tak, aby sa ušlo každému. Pre športovcov, ktorí sa chystajú do Tokia, majú nálepku nepovinná.

Zatiaľ…

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio #OH 2020 #koronavírus #vakcinácia