Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rok pred Tokiom: Otázok je veľa, isté nie je nič

To, čo nám ešte na začiatku marca prišlo nepredstaviteľné, je už niekoľko mesiacov tvrdou realitou. Olympijské hry v Tokiu sa mali začať práve v týchto dňoch, podľa nového plánu sa tak stane presne o rok.

22.07.2020 06:00
Tokio, olympijské kruhy Foto: ,
Panoráma Tokia s olympijskými kruhmi.
debata (1)

Dočkáme sa však vôbec?

Situácia v Japonsku je nasledovná: zatiaľ čo v máji a júni krajina počítala denné prírastky nakazených v desiatkach, v júli sa to dramaticky zhoršilo.

Vláda zaviedla niekoľko staronových opatrení – vstup na svoje územie povolila iba vlastným občanom a turistom, ktorí sa za posledných štrnásť dní nezdržiavali v 129 vybraných štátoch. Medzi ne patria aj USA, Čína a mnoho európskych krajín.

Aj Peking?

Richard Pound je najstarším členom Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Bol to práve on, kto už na jar ako prvý vyjadril vážne obavy nad organizáciou Hier počas svetovej pandémie a naznačil možnosť ich preloženia. Skúsený Kanaďan dnes spochybňuje aj budúcoročné podujatie. Ohrozená je podľa neho dokonca aj zimná olympiáda v Pekingu.

Najväčšie dopingové škandály v histórii športu Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Alberto Contador (Španielsko/cyklistika) -...

„Ak by bol problém s Covidom-19 aj v júli a auguste 2021 v Tokiu, je ťažké si čo i len predstaviť, že by nefungoval domino efekt o päť mesiacov neskôr v neďalekej Číne,“ zamyslel sa 78-ročný funkcionár, ktorý si myslí, že najľudnatejšia krajina na svete môže mať aj problém, ktorý sa nebude volať koronavírus.

„Je to prípadný politický bojkot. Nikto nevie, čo sa dovtedy udeje. V roku 2008 sme tu mali niekoľko výziev, ktoré poukazovali na nedodržiavanie ľudských práv v Číne a nakoniec sa nič neudialo. Možno to teraz bude vážnejšie,“ pripustil.

Pravda, MOV sa Pekingom 2022 zatiaľ oficiálne nezaoberá. Má dosť starostí s vyriešením bezprecedentného ročného odkladu letnej olympiády.

V kuloároch sa však začína šepkať aj o možnosti, že by sa podujatie v Japonsku predsa len nemuselo podariť zorganizovať.

Aké sú teda možnosti?

Zdá sa, že žiadne…

Úvaha, že by sa Hry v Tokiu presunuli na leto 2024, v Paríži na 2028 a v Los Angeles na 2032, sú príliš sci-fi. Navyše, ďalšie dve usporiadateľské mestá už s prípravami výrazne pokročili.

„Tokio má jedinú šancu v lete 2021,“ naznačil Pound a vlastne len zopakoval slová šéfa MOV Thomasa Bacha.

Thomas Bach. Foto: SITA/AP
Thomas Bach Thomas Bach.

Situácia vo svete sa neustále mení, aj preto sú úvahy „čo bude a čo by mohli byť“, veľmi abstraktné. Tošiaki Endo, významný člen výkonného výboru tokijských Hier sa už nechal počuť, že organizátori budú pozorne sledovať pandemickú krivku a prípadné nové rozhodnutia urobia až na jar, niekoľko mesiacov pred zapálením olympijského ohňa. Výrazná redukcia počtu fanúšikov je vraj veľmi reálna.

Japonci nechcú

Tokio však má aj jeden nečakaný problém. Nálady v krajine, ktorá sa donedávna na najväčší športový sviatok mimoriadne tešila, sa výrazne menia. V najnovšom prieskume agentúry Kjódó sa 70 percent respondentov vyjadrilo za to, aby boli Hry znovu preložené alebo úplne zrušené.

Národný štadión v Tokiu privíta športový svet... Foto: TASR/AP, Jae C. Hong
Národný štadión, Tokio Národný štadión v Tokiu privíta športový svet budúci rok.

Iba 23,9 percenta ľudí v celonárodnom prieskume uviedlo, že by sa mala olympiáda budúce leto konať. Pre ďalšie odloženie sa vyslovilo 36,4 percenta Japoncov, 33,7 percenta obyvateľov krajiny by bolo za definitívne zrušenie.

Zo skupiny, ktorá je proti organizácii Hier, sa 75,3 percenta domnieva, že v tom čase ešte nebude globálna zdravotná situácia pod kontrolou.

Takmer 13 percent ľudí tvrdí, že by sa japonská vláda mala sústrediť práve na boj proti šíreniu vírusu, 5,9 percenta udáva ako dôvod odmietnutia zvýšené náklady po odložení podujatia z tohtoročného leta na 23. júla až 8. augusta 2021.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #OH 2020 v Tokiu