Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Japonský profesor: Chcete olympiádu? Zničte vírus, inak nebude ani o rok

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) koncom marca oznámil nový termín OH v japonskom Tokiu.

20.04.2020 15:28
Tokio, OH, koronavírus Foto: ,
Ženy s rúškami na tvárach pred olympijskými kruhmi v Tokiu.
debata

Tie by sa po novom mali začať 23. júla 2021, no profesor infekčných chorôb na univerzite v meste Kobe Kentaro Iwata to nevidí príliš optimisticky. Podľa neho sa OH v spomenutom termíne nebudú môcť uskutočniť v plnom rozsahu ako sa na najväčší športový sviatok patrí.

„Ak mám byť úprimný, nemyslím si, že je pravdepodobné, aby sa olympijské hry uskutočnili budúci rok. Ich usporiadanie si vyžaduje dve podmienky – mať koronavírus pod kontrolou v Japonsku a tiež všade vo svete. Som veľmi pesimistický v súvislosti s usporiadaním OH počas budúceho leta bez zásadných zmien ako napríklad absencia divákov alebo limitovaný počet športovcov,“ povedal Iwata prostredníctvom konferenčného hovoru.

Nie všade vo svete

MOV po zverejnení nového termínu vyhlásil, že nemá žiaden plán B a verí, že OH v Tokiu sa budú môcť uskutočniť v lete 2021. Iwata si myslí opak. „Musíte pozvať toľko športovcov z mnohých miest, čo nie je kompatibilné s pandémiou koronavírusu. Samotné Japonsko by mohlo byť schopné túto situáciu zvládnuť do budúceho leta. Želám si to, ale nemyslím si, že sa to podarí všade vo svete,“ dodal Iwata.

Na olympijských hrách v brazílskom Rio de Janeiro sa v roku 2016 zúčastnilo viac než 11-tisíc športovcov z 205 olympijských výborov. V Japonsku bolo doteraz potvrdených takmer 11-tisíc prípadov ochorenia COVID-19, čo je však menej než v prípade populačne menších krajín ako napríklad Izrael, Švédsko či Rakúsko. V krajine vychádzajúceho slnka doposiaľ pripravil koronavírus o život 236 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #Kentaro Iwata