Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Japonsko musí hľadať. Otázky pribúdajú, odpovede nie

Koronavírus si nevyberá. Rozbil aj olympijské plány. Od utorka vieme, že najväčšie športové podujatie na svete toto leto nebude. Vraj o rok. Ako to napokon bude, ukážu najbližšie dni, týždne či mesiace. Dosiaľ totiž veľa nevieme.

27.03.2020 14:11
Japonsko, OH Foto:
Pracovníci odstraňujú oznámenie o púti olympijského ohňa neďaleko Fukušimy. Symbol Hier však zostane v Japonsku.
debata

Poznáme termín?

Zatiaľ nie. A nájsť ho nebude jednoduché. Prvý pokus – vo štvrtok – rýchlo stroskotal. Na konferencii 33 športových federácií, ktoré mali mať v Tokiu zastúpenie, k dohode nedošlo. „Je celá škála názorov. Od stolného tenisu počujete iné riešenie ako od atletickej federácie. Niekto má plány v júli, ďalší už v apríli,“ znel jeden z výstupov.

S jarným termínom má problémy televízna spoločnosť NBC, ktorá vlastní práva na vysielanie Hier. A tiež aj hádzanári. V júni sú zasa na programe ME vo futbale. Jedným z problémov sa javí aj organizácia paralympiády, ktorá sa má začať šestnásť dní po ukončení OH. Tak kedy? Odpoveď vraj spoznáme do štyroch týždňov, sľubuje MOV.

Ako s kvalifikáciami?

Slovensko malo istú účasť v Tokiu v piatich disciplínach – rýchlostnej kanoistike, vodnom slalome, športovej streľbe, športovej gymnastike a cestnej cyklistike. Do Japonska malo cestovať minimálne desať konkrétnych mien. Dobrou správou pre všetkých z nich je, že športovci, ktorí si účasť na Hrách už zabezpečili, si miestenky ponechajú.

Očakáva sa, že slovenská enkláva bude nakoniec výrazne väčšia. O rok by sa na olympiáde malo predstaviť viac ako 11-tisíc športovcov, pričom v deň odloženia Hier bolo rozdaných približne 57 percent miesteniek.

Jakub Grigar je jedným zo slovenských... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Jakub Grigar Jakub Grigar je jedným zo slovenských športovcov, ktorí majú istú olympijskú miestenku.

A čo športovci?

Otázniky majú v hlave aj oni. Tisíce dlhodobo plánovali alebo dúfali, že tento rok budú v Tokiu. Väčšina z nich sa teraz bude musieť udržiavať vo forme – čo je počas pandémie mimoriadne komplikovaná úloha. Odklad však pre mnohých komplikuje veľa vecí – predsa nie všetci olympionici sú bohatí a slávni. Veľa z nich má iné zamestnanie, chodia do školy alebo majú životné plány, ktoré dlhodobo odkladali. Musia sa teraz rozhodnúť, či im stojí za to čakať ďalší rok.

Máte vstupenky?

Ak áno, odpoveď, čo s nimi, zatiaľ pre vás nemáme. O športové dianie v Japonsku bol veľký záujem z celého sveta, predalo sa viac ako päť miliónov vstupeniek. V máji mal byť v predaji ďalší veľký balík lístkov, celá akcia sa však dočasne pozastavila. Toširo Muto, výkonný riaditeľ organizačného výboru Hier sľúbil, že vysporiadanie sa s držiteľmi vstupeniek patrí medzi jeho priority. Dodal však, že definitívne riešenie ešte nepozná.

Takže Tokio 2021?

Ani nie. Je pravdou, že MOV a organizátori sľubujú OH počas nasledujúceho roka, ale ich názov Tokio 2020 zostáva. Možno vám takéto rozhodnutie nedáva zmysel, ale pre Japoncov to je prijateľnejšia a predovšetkým lacnejšia alternatíva. Okrem iného nebudú musieť vyrobiť tony nového propagačného materiálu. Do značky Tokio 2020 i marketingu okolo nej už investovali milióny, ak nie miliardy.

VIDEO: Generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru Jozef Liba o presunutí olympijských hier v Tokiu na budúci rok:

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #koronavírus