Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hľadá sa nový dátum. Tokio zostalo visieť vo vzduchu

Olympiáda bude až na budúci rok. Viac v tejto chvíli nevieme... Najväčšia športová udalosť na svete dostala v utorok červenú. A vzápätí sa vynorilo niekoľko dôležitých otázok.

25.03.2020 16:48
OH 2020 Tokio Foto: ,
Olympijský oheň v Tokiu bude horieť do roku 2021.
debata (1)

Kedy? Ako? S kým? Za koľko?

Ešte počas uplynulého víkendu sa tí najdôležitejší – prezident MOV Thomas Bach a šéf japonskej vlády Šinzo Abe – tvárili, že šumy o preložení Hier budú len akýmsi hoaxom.

Že organizátori majú všetko pod kontrolou a nejestvuje dôvod, prečo by mal niekto alebo niečo podujatie v Tokiu ohroziť.

Pravda, boli to iba diplomatické tančeky a pokus o naťahovanie času – už pár týždňov bolo všetkým jasné, že olympiáda sa toto leto konať nebude. Priestor dostane o rok. Presný termín však v tejto chvíli nikto nepozná.

Jeho hľadanie si bude vyžadovať obete a kompromisy od všetkých. „Do úvahy pripadajú aj jarné mesiace,“ uviedol Bach vo včerajšej telefonickej konferencii s novinármi.

Lenže športový kalendár je nabitý, jednotlivé federácie (je ich až 33) majú naplánované na budúci rok viaceré vrcholy a nájsť medzierku pre OH nebude vôbec jednoduché.

Vysielacie práva vlastní americká spoločnosť NBC a tá si nepraje, aby tento športový sviatok kolidoval s jarným vyvrcholením zámorských profesionálnych súťaží. Po júnovom okienku zasa skončila UEFA, ktorá naň preložila ME vo futbale.

Aspoň že atléti a plavci prejavili dobrú vôľu a svoje šampionáty sú ochotní preložiť. Japoncom sa tak naskytá podobný termín ako tento rok. Prelom júla a augusta.

Organizátorov čakajú desiatky kľúčových rozhodnutí. Od kvalifikačných procesov, cez neodvratnú hospodársku recesiu, logistickú výzvu a mnoho ďalších…

Tie sa síce na prvý pohľad nemusia zdať vážne, ale realita môže byť napokon iná. Tak napríklad – budú sa musieť zamyslieť nad dostupnosťou olympijskej dediny, ktorá toto leto síce bude zívať prázdnotou, ale to nasledujúce by už nemala.

Byty vo veľkolepom areáli mali po skončení Hier prejsť na nových majiteľov. Boli buď predané alebo minimálne prenajaté.

„Urobíme, čo budeme môcť, aby sme dedinu mali k dispozícii. Pretože práve tam bije olympijské srdce,“ zamýšľal sa Bach. Jeho presvedčenie však nie je skalopevné, lebo hneď vzápätí dodal, že ak si to okolnosti vyžiadajú, bude sa treba zmieriť aj nad iným riešením.

Napokon, aj sám šéf MOV už dnes vie, že také Hry, ako sa mali v Tokiu konať tento rok, už asi neusporiada. A tak mu zostalo jediné – obrátiť sa na športovcov s prosbou o trpezlivosť.

„Nemôžem sľúbiť, že nájdeme ideálne riešenie. Sľúbiť môžem len to, že pripravíme najlepšie možné hry pre všetkých a najmä pre vás športovcov,“ vyhlásil s tým, že ak sa podarí prekonať túto bezprecedentnú situáciu, Hry v Tokiu budú môcť byť konečne oslavou ľudstva.

Olympijské hnutie čakajú teraz krušné mesiace. Najprv musí dať odpovede na niekoľko dôležitých otázok a potom dúfať, že tak, ako tento rok uhla olympiáda, neskôr zasa ustúpi koronavírus.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio #OH 2020 #koronavírus