Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanada sa vzbúrila. V lete nevyšle športovcov do Tokia

Kanadský olympijský výbor (COC) nevyšle svojich športovcov na olympijské hry v Tokiu, pokiaľ sa budú konať v riadnom termíne (24. júla - 9. augusta 2020). Pandémia nového koronavírusu je riziko, ktoré COC nemieni podstupovať.

23.03.2020 06:39 , aktualizované: 07:31
debata (9)

„Kanadský olympijský výbor a Kanadský paralympijský výbor, podporované komisiou športovcov, národnými športovými zväzmi a kanadskou vládou, urobili ťažké rozhodnutie a nevyšlú kanadské tímy na olympijské a paralympijské hry v lete 2020,“ uviedol COC vo svojom vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

Vo svete silnejú hlasy na odklad OH 2020 z dôvodu pandémie koronavírusu. Kanada je rozhodnutá sa na hrách nezúčastniť, pokiaľ sa budú konať v stanovenom termíne.

"Vzhľadom na ochorenie COVID-19 a s ním spojené riziká nie je bezpečné pre našich športovcov, zdravie a bezpečnosť ich rodín a celú kanadskú športovú komunitu ďalej trénovať a pripravovať sa na OH 2020.

Preto COC vyzýva Medzinárodný olympijský výbor, Medzinárodný paralympijský výbor a Svetovú zdravotnícku organizáciu, aby odložili hry o rok," znie v stanovisku COC.

MOV čelil obrovskej kritike za svoje stanovisko usporiadať OH v riadnom termíne. Až v nedeľu večer organizátori OH 2020 potvrdili, že pracujú na možnom odložení súťaží pre svetovú pandémiu nového koronavírusu. MOV informoval, že do štyroch týždňov rozhodne, či olympiádu v Japonsku odloží.

Prípravy na leto 2021

Austrálsky olympijský výbor (AOC) odkázal svojim športovcom, aby sa začali pripravovať na olympijské hry v termíne leto 2021. Podľa AOC je nemožné, aby sa vzhľadom na pandémiu koronavírusu stihli austrálski športovci načas pripraviť a zhromaždiť pred OH v Tokiu, ak by odštartovali v riadnom termíne 24. júla 2020.

„Máme športovcov rozstrúsených po celom svete. Viacerí trénujú v športových centrách po celej Austrálii, kde sa pripravujú podľa vlastných programov. S cestovnými a inými obmedzeniami začína byť situácia neudržateľná,“ uviedol podľa DPA šéf exekutívy AOC Matt Carroll.

Vo svete silnejú hlasy na odloženie OH 2020. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) ako i japonský predseda vlády Šinzó Abe v nedeľu prvýkrát oficiálne pripustili, že vzhľadom na celosvetovú pandémiu nevylučujú odklad hier.

"Je jasné, že OH sa nemôžu konať tento rok v júli. Naši športovci sú úžasní v tom, že si napriek súčasnej situácii dokázali udržať pozitívnu náladu a ďalej poctivo trénujú, ale stres a neistota je pre nich extrémnou výzvou.

Uvedomujeme si, že odloženie hier prinesie nové otázky. No ak celý svet príde na OH v Tokiu, môžu sa stať hry skutočnou oslavou športu a ľudskosti," vyhlásil Ian Chesterman, viceprezident AOC a šéf austrálskej misie OH 2020.

Nedeľňajšie stanovisko MOV o možnom odložení OH 2020 ocenil Olympijský a paralympijský výbor USA (USOPC). „Je to zo strany MOV progres. Považujeme to za dôležitý krok, ktorý umožní prehľadnosť,“ uviedol USOPC vo svojom stanovisku. MOV informoval, že do štyroch týždňov rozhodne, či olympiádu v Japonsku odloží.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #OH 2020 #MOV #koronavírus #kanadskí športovci