Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Riešia, čo s olympiádou. V hre sú aj smutné scenáre

Organizátori OH 2020 v Tokiu v nedeľu večer oficiálne potvrdili, že pracujú na možnom odložení súťaží pre svetovú pandémiu nového koronavírusu. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) informoval, že do štyroch týždňov rozhodne, či olympiádu v Japonsku odloží.

22.03.2020 19:04 , aktualizované: 21:56
Virus Outbreak Japan Foto: ,
Medzinárodný olympijský výbor pri rozhodovaní sleduje okrem športových aj finančné a politické aspekty.
debata (7)

MOV aj japonská vláda zatiaľ stále trvajú na pôvodnom termíne olympiády 24. júl – 9. august. Krátko pred oficiálnym komuniké MOV, dva zdroje blízke organizačnému výboru pre agentúru Reuters potvrdili vznik rôznych scenárov odloženia OH.

Podľa japonskej televízie NHK a tlačovej agentúry Kjódó MOV v nedeľu 22. marca podvečer rokoval o možnom odložení najväčšieho športového podujatia na planéte. Rozhodnutie sa ale neočakáva hneď, ale až do štyroch týždňov.

"Tieto scenáre súvisia s možnou modifikáciou pôvodných operačných plánov a aj s možnou zmenou dátumu štartu OH. Takto dostaneme lepšiu optiku o rapídne sa meniacej zdravotnej situácii vo svete aj v Japonsku.

Bude to pre nás základ na najlepšie možné rozhodnutie v záujme športovcov a každého ďalšieho zainteresovaného do podujatia," uviedol MOV na oficiálnom webe po rokovaní výkonného výboru a doplnil:

„Na jednej strane je tu znateľné zlepšenie situácie v Japonsku, kde ľudia srdečne privítali olympijský oheň. Na druhej strane je tu dramatický nárast ochorenia COVID-19 vo viacerých krajinách na viacerých kontinentoch. Preto MOV potrebuje mať naplánované ďalšie scenáre.“

Prezident Medzinárodného paralympijského výboru (MPV) Andrew Parsons plnou mierou podporil nedeľňajšie stanovisko MOV. "Paralympijský výbor, ja aj celé naše hnutie plne podporujeme rozhodnutie MOV hľadať možné scenáre o olympijských aj paralympijských hrách. A to vrátane odkladu. Ľudský život je dôležitejší ako čokoľvek iné.

Momentálne je najdôležitejšie, aby všetci, aj paralympijskí športovci, zostali doma a zabránili šíreniu tejto strašnej choroby, ktorá napadla globálnu komunitu. V súvislosti s podujatím je zdravie každého jedného účastníka prioritou číslo jeden. Je absolútne na mieste urobiť tak vzhľadom na bezprecedentnú situáciu, ktorej práve čelíme.

V nasledujúcich štyroch týždňoch dostaneme čas vidieť, či sa globálna zdravotná situácia zlepší a získame priestor na preskúmanie možných scenárov, či bude nutné zmeniť dátum hier. Viete si predstaviť, že možná zmena dátumu predstavuje obrovskú logistickú výzvu a náš výbor podporí MOV," uviedol Parsons v oficiálnom vyhlásení.

MOV momentálne čelí bezprecedentnej kritike za svoje stanovisko usporiadať OH v riadnom termíne. „Požiadali nás o simulácie možností odloženia hier. Vytvárame plány variantov B, C, D podľa času, o aký by sa hry odložili,“ potvrdil pre Reuters nemenovaný zdroj.

Údajne je v hre odloženie o mesiac, 45 dní či rok, dokonca dva. Skúmajú sa aj ekonomické aspekty odkladu. Rozpočet OH je vyše 12 miliárd amerických dolárov, tri majú dať sponzori z Japonska, medzi ktorými stúpa nervozita.

Jednou z možností je tá, že by sa OH konali bez divákov, čo by znamenalo stratu 800 miliónov USD. Táto možnosť sa ale má diskutovať až na prelome marca a apríla.

Zrušenie hier ale v pláne nie je. „Nevyriešilo by to žiadny problém a nikomu by to nepomohlo. Táto téma nie je na stole,“ uviedol ďalej MOV. OH v Tokiu by sa mohli teda stať prvými v čase mieru, ktoré sa neuskutočnili podľa plánu odvtedy ako MOV zorganizoval prvú olympiádu v roku 1896 v Aténach.

V roku 1916 sa mala konať olympiáda v Berlíne, zmarila ju prvá svetová vojna. Letné a zimné hry v roku 1940 v Tokiu a 1944 v Londýne zhatila druhá svetová vojna. Inak olympiády prežili ďalšie vojnové konflikty, finančné krízy, dopingové škandály aj politické kontroverzie, vrátane bojkotov (Montreal 1976, Moskva 1980, Los Angeles 1984).

ZOH v 1976 mali byť pôvodne v Denveri v USA, ale po zamietavom referende zaskočil rakúsky Innsbruck. Tmavou škvrnou boli aj OH 1972 v Mníchove kvôli teroristickému útoku na izraelskú výpravu.

Celosvetovo bolo v nedeľu večer v 189 krajinách/re­giónoch potvrdených viac ako 340-tisíc prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo mu 14.500 osôb.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #OH 2020 #MOV #koronavírus