Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odložte olympiádu až do upokojenia krízy, vyzývajú MOV Nóri

Nórsky olympijský výbor (NOV) a tamojšia Konfederácia športov (NIF) vyzvali medzinárodné hnutie MOV na odloženie hier v Tokiu až do skončenia pandémie koronavírusu.

20.03.2020 21:52
OH 2020 Foto: ,
Športovci stoja pod gréckou, olympijskou a japonskou vlajkou počas ceremónie odovzdávania olympijského ohňa.
debata

Obe organizácie uviedli, že v súčasnej situácii nemienia poslať svojich reprezentantov do Japonska. Pod iniciatívu sa podpísal aj Nórsky paralympijský vý­bor.

NOV a NIF reagovali na nemenné stanovisko MOV, ktorý trvá na uskutočnení olympiády v pôvodnom termíne (24. júla-9. augusta).

Ich postoj však skritizovali viacerí športovci či funkcionári, ktorí pripomínajú šíriaci sa koronavírus. Vo svete je nakazených už vyše 270-tisíc ľudí a počet mŕtvych presiahol jedenásťtisíc.

„Obávame sa šírenia ochorenia COVID-19, situácia v mnohých častiach sveta je nebezpečná a my nemáme legitímne právo poslať našich športovcov do Tokia. Rešpektujeme zdravotnícke autority aj MOV, ktorému určite, rovnako ako nám, ide o bezpečnosť športovcov i verejnosti, preto by sme ocenili, ak by sa stanovil konečný termín rozhodnutia o konaní hier,“ citoval zo stanoviska NIF portál inisidethegames­.biz.

Za odklad hier sa v piatok postavila aj Americká plavecká federácia. Ich stanovisko je však v rozpore s národným olympijským výborom. Jeho prezidentka Susanne Lyonsová vyjadrila MOV podporu:

„Myslím si, že môžeme súhlasiť s MOV. Potrebujeme viac expertíz a informácii, aby sme mohli prijať verdikt. Máme čas, hry nebudú o týždeň či dva, stále je dostatočný priestor, za štyri mesiace sa môže stať čokoľvek.“

debata chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #Tokio #OH 2020