Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Radosť štvorkajaku. Nekonečné čakanie prinieslo bronz aj Tokio

Sú štvrtí? Alebo to bude bronz? Ani v slovenskom tábore nebola po finále K4 500 metrov mužov v Szegede jednota.

25.08.2019 13:33 , aktualizované: 15:01
K4 Foto: ,
Bronzoví slovenskí kanoisti sprava Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka a Adam Botek na 500 m.
debata

Istej časti sa zdalo, že to slovenskému štvorkajaku v zložení Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka, Adam Botek tesne nevyšlo. Iní zasa verili v bronz. A urobili dobre.

„Má pre mňa obrovskú cenu. Čím ďalej je ťažšie získať medailu. Ohromne si ju vážim, lebo prišla po jedných z najtesnejších pretekov v živote,“ vravel v cieli majstrovstiev sveta v Szegede prešťastný Vlček.

Nemýlil sa. Za víťaznými Nemcami a striebornými Španielmi sa v 15 stotinách sekundy natlačili štyri lode. Ako prvá slovenská, len o štyri desatiny sekundy za nimi prišli Rusi.

„Aj keď je to niekedy o chlp, dá sa zbadať, ako ste dopadli. Toto však nebol ten prípad. Netušil som či to na bronz vyjde alebo nie. Dúfal som však, že áno,“ doplnil Vlček.

V jednej lodi s trojicou mladíkov vybojoval pre Slovensko štyri olympijské miestenky. Nie sú však na meno a preto aj starý mazák Vlček bude mať čo robiť, aby odrazil snahy omladiny vydobyť si miesto v tokijskom štvorkajaku.

Vlček bude mať špeciálnu motiváciu – stať sa slovenským rekordérom v olympijských účastiach. Kým tridsaťsedemročný rodák z Komárna sa môže dostať už na šieste Hry, zvyšok posádky sa môže dočkať premiérovej.

„Keď bol môj vzor Erik,“ ukázal na vedľa stojaceho Vlčeka Zalka, „prvýkrát na olympiáde, mal devätnásť rokov. Ja budem mať budúci rok dvadsaťjeden. Myslím si, že je to dobrý štart kariéry,“ doplnil Zalka s úsmevom.

Slovenskí reprezentanti v K4 na 500 m si neboli... Foto: TASR, Pavel Neubauer
K4 Slovenskí reprezentanti v K4 na 500 m si neboli istí konečným finálovým umiestnením.

Všetci štyria netrpezlivo čakali na oficiálne výsledky. Organizátorom to tentokrát netrvalo expresne rýchlo. Museli si dať načas, veď o medailách i siedmich miestenkách do Tokia pre európske posádky rozhodovala cieľová fotografia.

„Ani nemám slov,“ odfúkol si poriadne zadýchaný háčik Baláž.

Sily mu vzalo nielen vyrovnané finále, ale aj napätie v cieli.

„Čakanie bolo nekonečné. Nevedeli sme, či sme tretí alebo štvrtí. Keď sme sa dozvedeli, že sme bronzoví, prežívali sme silné emócie. Je skvelé, že sme takto zvládli veľmi náročné preteky.“

Najťažšie v kariére?

„Áno, lebo všetci chceli miesta na olympiádu. Viaceré posádky pokojne aj prepálili tempo len aby sa dostali dopredu a bojovali o Tokio. Spoliehal som sa však na náš záver. Našťastie sme to znova ustáli,“ skonštatoval Baláž.

V nedeľu slávi 20. narodeniny a krajší darček si ani nevedel predstaviť. Obzvlášť po tlakoch, ktoré celú tvorbu nového štvorkajaka sprevádzali.

Majstrovstvá sveta v rýchlostnej kanoistike – A-finále so slovenskou účasťou:

K4 muži 500 m: 1. Nemecko 1:19:26 min, 2. Španielsko 1:19,77, 3. Slovensko (Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka, Adam Botek) 1:20,96

„Očakávania smerom k nám boli obrovské. Ja som však veril v dobrý koniec. Nebol som v strese, ale predsa len bolo ten tlak cítiť,“ uzavrel Baláž.

Úlohu s kolegami splnil. Po krátkej prestávke sa však opäť dostanú do roly súperov. O miesto v historicky najúspešnejšej lodi slovenskej rýchlostnej kanoistiky.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v kanoistike #slovenský štvorkajak