Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Botek má pred očami Vlčeka. Ten zas rekordné Tokio

Štyri hory svalov. Veľké slnečné okuliare, ktoré zakrývajú sústredenie na jediný cieľ. Ochota podeliť sa o mix pocitov. A synchronizovaná práca, ktorá ich posunula do svetovej špičky.

24.08.2019 06:00
Kanoistika Foto: ,
Slovenský štvorkajak bojuje o olympijskú miestenku.
debata

Napriek vonkajšej podobnosti medzi väčšou časťou a zvyšným členom slovenského štvorkajaku je badať dôležitý kontrast. Samuel Baláž, Csaba Zalka, Adam Botek na jednej, Erik Vlček na druhej strane. Všetci sú však spolu na jednej lodi na 500 metrovej ceste pod päť kruhov.

„Vôbec nepociťujem, že by bol medzi nami veľký vekový rozdiel. Rozumieme si, sme k sebe tolerantní. Nikto nemá maniere. A mňa počúvaju, takže je to v poriadku,“ zasmial sa Vlček. V sobotu ho s kolegami čaká semifinálový boj o medaily i miestenku na olympijské hry do Tokia 2020.

Najvyšší cieľ

Hoci Vlček tieto oslovenia nemá rád, pokojne možno 37-ročného rodáka z Komárna označiť za tmel partie, lídra či pomyselného kapitána lode.

„Som rád, že môžem bojovať o Tokio. Je to môj najvyšší cieľ. Mám pred očami Erika a jeho výsledky. Chcem byť taký ako on alebo sa k nemu aspoň priblížiť. Rád by som sa s ním dostal na olympiádu,“ neskrýval po štvrtkovej víťaznej rozjazde Adam Botek.

Akiste aj Vlčekova osoba zohrala rolu v rozhodovaní, že si namiesto kádvojky s Petrom Gellem radšej vybral boj o Tokio ako člen štvorkajaka.

„Je to vyriešené, bol však okolo toho rozruch. V K2 to bolo striedavé – raz dobre, raz nie. Nehovorím, že by nám to v kádvojke nevyšlo, ale spočítal som si, že v štvorkajaku mám väčšiu istotu,“ doplnil Botek.

Obaja spoločne s Balážom ešte len robili prvé nesmelé kroky, keď Vlček už budoval pevné základy dlhoročného vzťahu k rýchlostnej kanoistike. Päťnásobný olympijský účastník – získal dve strieborné a jednu bronzovú medailu – priznáva, že trojica mladíkov oddialila jeho myšlienky na definitívny koniec.

„Je to pre mňa obrovská motivácia. Kvôli olympiáde ešte stále sedím v kajaku. Ženie ma to dopredu. Čím sú Hry bližšie, tým je moja túžba väčšia. Verím, že naša forma cez víkend vydrží,“ nádejal sa Vlček.

Slovenský štvorkajak zľava Samuel Baláž, Erik... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Kanoistika Slovenský štvorkajak zľava Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka a Adam Botek pózuje po triumfe v rozjazde na olympijskej 500 m trati na MS v rýchlostnej kanoistike.

Máme na Tokio

Na maďarské stredisko olympijskej prípravy má medailové spomienky. Na MS 2006 v K4 na 500 m získal zlato. O päť rokov sa tešil z najcennejšieho kovu v K2 na 1000 m po boku Petra Gelleho.

„Mám to v Szegede rád. Je to tu národný šport, čo sa odráža na propagácii aj financiách, ktoré do toho Maďari naliali. O ničom inom sa v krajine ani nehovorí. Očakávam cez víkend plné tribúny. Verím, že sa pred nimi ukážeme aj my,“ pokračoval Vlček.

S kolegami ho čaká azda najsilnejšie semifinále. Po boku Maďarov, Čechov, Talianov či Srbov budú bojovať o jednu z troch miesteniek do finále. Ak by postúpili a v nedeľu (štart je o 13.21) obsadili prvé až šieste miesto, splní sa ich olympijský sen. Botekovi, Balážovi a Zalkovi premiérový. Vlčekovi už šiesty, čo by z neho spravilo rekordéra pod Tatrami.

„Disciplína K4 500 m ma opäť nabudila. Zbožňujem v nej súťažiť, hoci je nevyspytateľná. Verím, že sa nám podarí vyjazdiť si Tokio. Máme na to. Dúfam, že si to sami nepokazíme, prípadne nás nepostihne nejaké športové nešťastie,“ uzavrel Vlček.

debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Vlček #Csaba Zalka #Adam Botek #Samuel Baláž