Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nová pýcha Tokia je takmer hotová. Pozrite si snímky olympijského štadióna

Nový národný štadión v japonskom Tokiu určený pre budúcoročné olympijské hry je dokončený na 90 percent.

04.07.2019 07:37
Tokio, OH Foto: ,
Nový národný štadión v Tokiu na budúcoročné olympijské hry.
debata

V stredu si stavbu zblízka pozreli zástupcovia médií. V aréne, ktorá stála až 1,25 miliardy dolárov, sa 24. júla 2020 uskutoční otvárací ceremoniál OH. Štadión by okrem ceremoniálov mal počas olympiády slúžiť aj pre súťaže v atletike a futbale.

Národný štadión v Tokiu je takmer dokončený Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Nový národný štadión v Tokiu určený pre...

Projekt Nového národného štadióna navrhol architekt Kengo Kuma. Pôvodne dostala zákazku Britka Zaha Hadidová, ale japonská vláda sa nakoniec rozhodla stopnúť jeho futuristickú realizáciu, pretože plánované náklady na zhotovenie diela prekročili dve miliardy dolárov. Podľa organizátorov by mal byť štadión definitívne hotový v decembri 2019.

Z celkového počtu 60-tisíc sedadiel sú na svojom mieste už tri štvrtiny. Trávnatý povrch by mali osadiť do konca júla a atletickú dráhu dokončia v auguste alebo septembri.

V Tokiu sa vrátane nového štadióna prebieha výstavba ôsmich osem úplne nových objektov určených pre OH 2020.

Ďalších 35 má prívlastok „dočasná budova“ alebo „budova staršieho typu“, ktoré v budúcnosti plánujú použiť na iné účely, čím organizátori ušetrili miliardy dolárov. Významnou súčasťou podujatia bude aj olympijský dedina pre 10-tisíc športovcov na okraji Tokijského zálivu.

Napriek ušetreným nákladom nepredstavuje najväčší športový sviatok pre japonskú metropolu lacnú záležitosť. Tokio vynaloží na túto udalosť najmenej 20 miliárd dolárov, z toho 70 percent budú tvoriť financie tamojších daňových poplatníkov.

TV Pravda: Sedí profil etáp na Tour de France Petrovi Saganovi? Kto by ho mohol obrať o zelený dres? Aj na tieto otázky odpovie v relácii Týždeň v športe šéfredaktor portálu cycling-info.sk Lukáš Timko.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #olympijský štadión