Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Taekwondista, bežec na lyžiach a už aj kajakár. Exot z Tongy chce z Tokia zlato

Sebavedomý olympionik z Tongy si už vybral tretí šport, v ktorom by sa rád predstavil na Hrách v Tokiu.

02.05.2019 11:22
Pita Taufatofua Foto: ,
Pita Taufatofua počas otváracieho ceremoniálu ZOH v Pjongčangu.
debata

Pred tromi rokmi v Riu de Janeiro aj vlani v mrazivom Pjongčangu vzbudil Pita Taufatofua pozornosť najmä tým, že ako vlajkonosič absolvoval slávnostný ceremoniál len v tradičnej sukni ta'ovala a natretý olejom. Po taekwonde a pretrpenom behu na lyžiach si zvolil pre ďalší olympijský štart rýchlostný kajak.

Ak sa v Tokiu skutočne v lodi predstaví, stane sa prvým športovcom v modernej ére, ktorý sa na troch olympiádach za sebou predstaví v troch rôznych športoch.

„Taekwondo je moja prvá láska. A na tú sa nedá nikdy zabudnúť. Teraz skúsim taekwondo a k tomu chcem získať zlato v kajaku,“ povedal tridsaťpäťročný dobrodruh z Tongy agentúre Reuters v New Yorku, kam prišiel do sídla UNICEF ako jeho prvý ambasádor z Pacifiku.

Na letnej olympiáde v Riu v roku 2016 utrpel Taufatofua ako taekwondista v prvom kole drvivú prehru. Vlani vo februári v Pjončangu sa postavil na bežkách na štart pretekov na 15 km. Podľa svojich slov prežil hodinu bolesti, ale neskončil posledný.

Kajak si vybral najmä preto, že voda je mu blízka. A pretože obyvatelia Tongy sú potomkami polynézskych námorníkov. „Je to pre mňa oveľa prirodzenejší šport než napríklad lyžovanie. Milujem oceán,“ povedal športovec, ktorý o sebe tvrdí, že má ohromné ​​sebavedomie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pita Taufatofua