Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zápasníčke k velikánom Phelpsovi a Lewisovi pomohla mama z neba

Koncom januára sa skončila jej trinásť rokov trvajúca šnúra bez prehry. Predstavovala 189 súbojov, no vôbec ju to nerozrušilo. V Riu deklarovala povesť najlepšej zápasníčky súčasnosti a štvrtou zlatou olympijskou medailou sa navždy zapísala do histórie.

18.08.2016 17:32
Kaori Ičová Foto: ,
Dojatá Kaori Ičová.
debata

Japonka Kaori Ičová potvrdila svoju výnimočnosť v záverečných okamihoch finálového súboja v kategórii do 58 kg. O svojom triumfe nad Ruskou Valeriou Koblovovou-Žolobovovou rozhodla dvojbodovým chvatom päť sekúnd pred koncom.

„Chytila som súperku odzadu. Nesústreďovala som sa na protiútok, bola to úplne prirodzená reakcia. Som rada, že to fungovalo. Finále mi nevyšlo úplne podľa predstáv, chcela som zápasiť oveľa lepšie, ale som rada, že som potešila toľko ľudí,“ vravela po víťazstve desaťnásobná majsterka sveta.

Žiadna žena pred ňou nevyhrala individuálnu disciplínu pod piatimi kruhmi štyrikrát za sebou. Napodobniť jej kúsok však mohla už včera (po uzávierke tohto vydania) jej krajanka a rovnako zápasníčka Saori Jošidová v kategórii do 53 kg. Z mužov sa takýmto výnimočným počinom môžu pochváliť diskár Al Oerter, Carl Lewis v skoku do diaľky, plavec Michael Phelps (krátka polohovka) a jachtári Ben Ainslie a Paul Elvström.

Tridsaťdvaročná rodáčka z mesta Hačinohe získala najcennejší kov na každej olympiáde od zaradenia ženského zápasenia do programu Hier. V Aténach, Pekingu a Londýne zvíťazila zhodne v kategórii do 63 kg.

V Riu si japonská suverénka so zlatou medailou na krku spomenula na vlani zosnulú matku, ktorá vždy bola jej najvernejšou fanúšičkou. „Veľmi mi chýba. Som si istá, že sa na mňa pozerá z neba a dáva na mňa pozor. Cítim, že mi posiela energiu. Rozhodujúce dva body vo finále zariadila ona,“ cituje Ičovú oficiálna stránka olympiády.

K zisku štvrtého zlata jej gratulovala aj staršia sestra Čiharu, olympijská šampiónka z Atén a Pekingu (do 48 kg). „Zvažujem, že Rio uzavrie moju olympijskú cestu, ktorú som odštartovala v Aténach. Preto som sa po finále poklonila žinenke, všetkým v hale i fanúšikom doma v Japonsku. Po každej olympiáde som rozmýšľala, čo ďalej. Táto je však už štvrtá a mám toho na ramenách stále viac a viac. O to väčšiu radosť mám, že som ďalšou zlatou medailou naplnila očakávania a nadchla priaznivcov z celého sveta,“ uviedla Ičová pre The Japan Today.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Kaori Ičová