Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brazílski futbalisti získali po penaltách prvýkrát olympijské zlato

Futbalisti Brazílie prvýkrát v histórii vyhrali olympijský turnaj. Domáca reprezentácia vo finále v Riu de Janeiro remizovala v základnej hracej dobe i po predĺžení s Nemeckom 1:1 a v rozstrele zvíťazila 5:4.

21.08.2016 04:40 , aktualizované: 06:20
neymar, brazília, rio 2016 Foto: ,
Brazílčan Neymar oslavuje gól v sieti Nemecka.
debata

V riadnom hracom čase aj po predĺžení sa stretnutie skončilo 1:1: Výrazný podiel na brazílskom triumfe má Neymar. Hviezdny útočník FC Barcelona najprv v 26. min peknou strelou z priameho kopu otvoril skóre finálového duelu a napokon v rozstrele premenil svoj pokus v piatej sérii a pečatil na 5:4 pre Brazílčanov. Vzápätí ho zaliali slzy a vypukli obrovské oslavy v štýle samby.

Ešte v riadnom hracom čase sa o nemecké vyrovnanie po necelej hodine hry postaral kapitán Maximilian Meyer, ktorý strelou bez prípravy po peknej kombinácii nedal šancu Wevertonovi. Mladí Nemci neboli horším tímom, ešte v prvom polčase ich strelci trikrát opečiatkovi žrď či brvno a aj po zmene strán ukázali, že môžu byť tímom budúcnosti. Smutným nemeckým hrdinom v záverečnom penaltovom rozstrele sa napokon stal Nils Petersen. Brankár domácich Weverton mu jeho pokus k ľavej žrdi vystihol a vzápätí Neymar rozhodol.

Medzi 63 707 divákmi v hľadisku Maracany nechýbal 9-násobný olympijský víťaz, jamajský už legendárny šprintér, Usain Bolt. Víťazstvo Brazílie vo finále olympijského turnaja sa môže chápať aj ako odplata Nemecku za ponižujúcu prehru 1:7 zo semifinále svetového šampionátu, ktorý sa konal pred 2 rokmi práve v Brazílii a na konci ktorého sa z titulu tešili práve Nemci. Brazílčania v minulosti neuspeli v troch finálových zápasoch na olympijských hrách, naposledy pred štyrmi rokmi na OH v Londýne podľahli Mexičanom (1:2). Tiež bol vtedy pri tom Neymar aj ďalší talentovaní hráči z vekovej kategórie do 23 rokov.

Brazília – Nemecko 1:1 po predĺžení (1:1, 1:0) – 5:4 na strely zo značky pok. kopu

  • Góly: 26. Neymar – 59. Meyer – rozhodujúci pokutový kop premenil Neymar
  • ŽK: 30. Zeca, 44. Barbosa Almeida – 49. Selke, 78. Promel, 81. Bender, 89. Sule. Rozhodovali: Faghani – Sokhandan, Mansouri (všetci Irán), 63 707 divákov

Na práve vrcholiacich hrách v Riu päťnásobní majstri sveta z Brazílie vôbec nezačali dobre svoju misiu za prvým olympijským titulom. V základnej skupine na úvod dosiahli iba bezgólové remízy s Juhoafrickou republikou a Irakom, postup im zachránilo až hladké víťazstvo nad Dánskom 4:0. Vo vyraďovacej fáze už zverenci trénera Rogeria Micaleho nezaváhali. Vo štvrťfinále si aj vďaka gólu Neymara poradili s Kolumbijčanmi 2:0 a v semifinále rozstrieľalil Hondurasanov 6:0, keď Neymar uspel dvakrát. Svoj stupňujúci sa výkon útočný klenot Barcelony zavŕšil gólom a premenenou penaltou vo finále.

„Nemám slová, ktorými by som opísal svoje pocity. Chcem sa len poďakovať spoluhráčom, rodine, priateľom a všetkým, ktorí stáli na našej strane počas turnaja. Vôbec sme to nemali jednoduché, ale teraz nás čakajú oslavy,“ uviedol 24-ročný Neymar, považovaný za najlepšieho hráča svojej generácie v Brazílii.

„Toto víťazstvo je dobré na obnovu nášho sebavedomia. Všetci ste si mohli všimnúť, že nie všetko je stratené. Brazílsky futbal ešte žije. Veľa vecí nefunguje ako by mali, ale dnes sme urobili ľudí šťastnými a to je podstatné,“ povedal po finálovom triumfe tréner Brazílčanov Rogerio Micale. Podobný názor mali po premenenom pokuse Neymara aj tisícky fanúšikov, ktorí razom zabudli na obrovské ekonomické či politické problémy, v ktorých sa zmieta súčasná Brazília.

„Opäť sme si prinavrátili rešpekt a opäť môžeme pomýšľať na veľké veci,“ povedal za všetkých fanúšikov Guilherme Junior.

Futbalisti Nigérie získali bronz na olympijských hrách v Riu de Janeiro a skompletizovali kompletnú medailovú zbierku spod piatich kruhov. Afričania v sobotňajšom dueli o tretie miesto v Belo Horizonte zdolali Hondurasanov tesne 3:2, o dva góly sa postaral útočník AS Rím Sadiq Umar, jeden pridal zakončovateľ Samsunsporu Aminu Umar. Z bronzovej medaily sa teší aj obranca AS Trenčín Madu Kingsley, ktorý nastúpil v 80. minúte. Nigérijčania triumfovali na OH 1996 v Atlante, z OH 2008 v Pekingu majú na konte striebro a teraz v Riu im zavesili na krk bronz. Pre Honduras je štvrté miesto na olympijských hrách historickým maximom.

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Rio 2016