Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lúpež? Namierené zbrane? Nezmysel, tvrdí tlmočník Lochteho a jeho kumpánov

Žiadne lúpežné prepadnutie, žiadne hlavne pri hlavách amerického plavca Ryana Lochteho a troch jeho kumpánov. Aj priamy svedok udalostí zo skorého nedeľňajšieho rána 14. augusta Fernando Deluz potvrdil zistenie vyšetrovateľov, že príbeh štyroch podgurážených olympionikov o tom, ako ich v Riu de Janeiro okradli ozbrojení muži v policajných uniformách, bol len výplod fantázie podporenej alkoholom.

20.08.2016 12:19 , aktualizované: 13:31
Ryan Lochte, transparent, Rio 2016 Foto: ,
Klamár, klamár. Transparent s podobizňou Ryana Lochteho na Olympijskom štadióne v Riu.
debata (5)

Skutočnosť bola odlišná a Lochte s Gunnarom Bentzom, Jackom Congerom a Jamesom Feigenom v tejto fraške zohrali úplne inú rolu. Nie obetí, ale výtržníkov, ktorí pri návrate z večierka po skončení plaveckých súťaží napáchali škody na čerpacej stanici, dostali sa do konfliktu s pracovníkom bezpečnostnej služby, ale napokon sa dohodli na odškodnom, aby sa vyhli zásahu polície. Až keď sa o udalosti dozvedeli médiá a začala sa ňou zaoberať polícia, zrodil sa príbeh o prepadnutí.

Tridsaťosemročný dídžej Deluz sa zastavil na pumpe približne o šiestej ráno po nočnej šichte. Videl, ako dvaja zamestnanci strážnej služby diskutujú s Američanmi o dverách na toalete, ktoré niekto otvoril násilím. Keď vraj dvaja plavci odkráčali preč, jeden zo strážnikov položil ruku na pištoľ v puzdre a po portugalsky im prikázal, aby si sadli na zem. Jeho kolega iba stál a prizeral sa. „Nebola v tom žiadna agresivita. Či na nich mierili zbraňami? Vôbec, nič také,“ poprel Deluz verziu Gunnara Bentza, že ozbrojený muž držal odznak a potom vytiahol pištoľ a kričal na dvoch jeho krajanov, aby sa vrátili, potom sa vraj chopil zbrane aj druhý strážnik a mierili na nich.

Deluz tvrdí, že keď videl, že Američania nerozumejú, čo sa od nich žiada, podujal sa tlmočiť. „Vtedy začali prosiť, aby sme nevolali políciu,“ povedal. O tom, že štvorica cudzincov sú americkí plavci, sa vraj dozvedel až z médií. „Urobili veľa chýb. Ale najhoršia bola tá, že klamali o tom, čo sa stalo,“ zakončil Deluz.

Polícia napokon olympionikov usvedčila z falošnej výpovede, všetci štyria sú už v USA. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) účelovo zriadil disciplinárnu komisiu, aby podrobne prípad preskúmala.

Šesťnásobný zlatý olympijský medailista Lochte sa ospravedlnil za svoje správanie, ale trvá na tom, že peniaze nechal na mieste z donútenia, pretože čelil namierenej zbrani.

MOV preskúma, či neporušili chartu

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) účelovo zriadil disciplinárnu komisiu, aby podrobne preskúmala prípad Lochteho a jeho reprezentačných kolegov. Informuje o tom server reuters.com. Komisia prešetrí celú záležitosť a určí prípadné postihy pre športovcov, ak usúdi, že svojím konaním porušili Olympijskú chartu, čo je základný dokument, ktorý definuje ciele a zásady olympijského hnutia a olympizmu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Ryan Lochte