Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľký Saganov návrat. Šampión by bral prvú desiatku

Petra Sagana čaká návrat na najvyššej úrovni. Po vyše siedmich rokoch sa posadí v nedeľu opäť na horský bicykel vo významnej súťaži.

21.08.2016 06:00
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan takto pózoval pred tlačovou konferenciou v dejisku olympijských hier.
debata (30)

Líder svetového rebríčka UCI na ceste absolvuje preteky cross country. „Cítim sa ako nováčik, neviem, čo mám od toho očakávať,“ vraví 26-ročný Žilinčan, ktorý začínal na horských bicykloch a ako junior sa na nich stal majstrom sveta.

Sagan sa na olympiáde v Riu predstaví ako vôbec posledný, v poradí 51. športovec zo slovenskej výpravy. Najmä cyklistický svet je zvedavý, ako dopadne jeho experiment, ku ktorému sa odhodlal po tom, ako trať olympijských pretekov na ceste vyhodnotil ako nevhodnú pre pretekára jeho typu. „Súťažilo sa na okruhu, ktorý bol šitý pre vrchárov. Ak by som mal šancu na medailu, bolo by to iné. Ďalšie miesta neboli pre mňa zaujímavé,“ vyhlásil po príchode do Ria.

V tejto sezóne absolvoval na horskom bicykli len dvoje menšie preteky v Rakúsku a Česku, prvé z nich nedokončil. Po Tour de France mal len necelý mesiac na oddych i prípravu na olympijskú súťaž. Na vysokohorskom sústredení v Park City v Utahu nastúpil aj na štart dvoch súťaží a obe vyhral, ale išlo len o lokálne preteky a výsledkom aj vzhľadom na konkurenciu nepripisoval nijakú váhu.

Najsilnejší horskí cyklisti, pre ktorých sú zajtrajšie preteky vrcholom nielen tejto sezóny, vítajú Saganov návrat do terénu.

„Tešíme sa na Peťa. Jeho účasť je aj reklamou pre horskú cyklistiku, pritiahne väčší záujem a budú ich sledovať aj tí, ktorí by sa inak na ne nepozerali,“ domnieva sa Jaroslav Kulhavý, ktorý obhajuje zlatú medailu z Londýna spred štyroch rokov. Hlavnými favoritmi sú popri ňom Švajčiar Nino Schurter a Francúzi Julien Absolon i Maxime Marotte.

„Sagana ako súpera berieme vážne,“ pokračuje Kulhavý. „Ak by sa na horské bicykle sústredil a venoval sa im celú sezónu, určite by mal šancu aj na medailu. Takto však proti nemu hovorí čas. Nemal veľký priestor na prípravu, preto si myslím, že absolútnu špičku neohrozí. Ale v prípade, že mu preteky vyjdú, môže sa pohybovať niekde hneď za ňou.“

Sagan sa po príchode do Ria usilovne celý týždeň chystal na zajtrajšie preteky. Absolvoval aj dva tréningy na okruhu v Deodore, kde sa preteky horských cyklistov uskutočnia, včera už opäť trénoval na ceste.

Na okruhu zažil pád i defekt. „Dúfam, že si smolu vyčerpal a podobné komplikácie ho v pretekoch obídu. Pád nebol vážny, stal sa v krátkom zjazde na kameňoch. Pády sú v horskej cyklistike ešte častejšie ako v cestnej. Videli sme, že na zemi sa ocitli aj iní cyklisti. Peter sa technicky zlepšuje, na druhom tréningu sa mu jazdilo už ľahšie. Jazda v teréne je, samozrejme, iná, veľa skúseností z cesty nemôže využiť. Je veľmi výbušná a intenzívna,“ vysvetlil tréner Peter Zánický.

Slovenský cyklista sa presvedčil, že trať v Deodore je technická a náročná, možno ešte viac, ako sám čakal. „Na nedeľu hlásia zhoršenie počasia, má pršať, čo môže byť nepríjemné. Peter má síce techniku veľmi dobrú aj v mokrom teréne, ale trať bude klzká, môžu padať aj cyklisti pred ním. Ak bude pršať aj v sobotu, rád by si vyskúšal gumy, na ktorých bude jazdiť,“ doplnil tréner.

Na okruhu nie je veľa možností na predbiehanie, miesta je málo, čo vzhľadom na jeho pozíciu na štarte môže byť problém. „Ak skončím v prvej desiatke, budem to považovať za senzáciu,“ vyhlásil ešte pred príchodom do Ria Peter Sagan v rozhovore pre Pravdu.

Sagan nemal extra požiadavky. Je viac koncentrovaný ako na Tour

Petrova príprava na olympijskú súťaž je skôr o navodení dobrej atmosféry, o pohode, nie o konkrétnom trénovaní, domnieva sa Peter Zánický. V Riu de Janeiro pôsobí v pozícii Saganovho trénera a vrátil sa tak o viac ako desať rokov späť, keď viedol Žilinčana v jeho cyklistických začiatkoch.

„Vychádzam jednoznačne z toho, že Peter už nemôže dobehnúť to, čo už svetová špička na horských bicykloch absolvovala. Schurter, Absalon, Kulhavý sa od januára zobúdzajú s tým, že ich olympijské preteky budú 21. augusta. A mne Peter zatelefonoval dva dni pred koncom tohtoročnej Tour de France, že Tinkoff ho do Ria pustí. Dovtedy nebolo úplne jasné, či vôbec na olymiádu pôjde. On svoj olympijský sen začína snívať až teraz,“ domnieva sa Zánický.

Pripomína, že všetci najmä zo Slovenska očakávajú v olympijskej súťaži od neho extra výsledok. „Čítam rôzne diskusie a mnohí ho už vidia s medailou na krku. Ale to je niečo podobné, ako keby niekto behal 5000 metrov a rozhodne sa ísť na štvorstovku. Od čias Zátopka, ktorý bežal maratón a skvelý bol aj na päťke a desiatke, sa situácia zmenila. To už dnes jednoducho nie je možné. Ak sa zajtra dostane do pätnásteho miesta na horských bicykloch, ukáže fanúšikom i odbornej verejnosti svoju výnimočnú všestrannosť. Na to by si málokto zo svetovej špičky trúfol.“

Pripomína príklad Belgičana Nijsa, ktorý získal dva tituly majstra sveta ako cyklokrosár a v Londýne sa postavil na štart pretekov v horskej cyklistike. Hoci tá ma k cyklokrosu bližšie, trvá len o polhodinu dlhšie, preteky na OH 2012 nedokončil. „Na Petrovi vidím, že je ešte viac koncentrovaný na preteky v Riu ako na Tour de France. Viem, že dá do toho všetko. Ale je to veľký vabank, tri a pol tisíc kilometrov má v nohách z francúzskych ciest.“

V Petrovom prípade je nevýhodou to, že nemá body v rebríčku horských cyklistov, bude štartovať z poslednej línie. „Z toho mám trochu obavy. Štartová pozícia je v tejto disciplíne veľmi dôležitá, On bude na štarte päťdesiaty. Začína sa päťstometrovým nájazdom, každý vie, aj cyklista z rozvojovej krajiny, že v úvode bude potrebný šprint až na okruh. Tam bude možnosť obehnúť pretekárov a zaradiť sa do špičky priam nemožná. On to nikdy nebude hovoriť, ale ja ako tréner viem, že toto je veľký hendikep.“ vysvetlil Zánický.

Zdá sa, že v Riu de Janeiro Saganovi pohoda nechýba. „Prišiel oddýchnutý. Som spokojný, že bol predtým práve v Utahu, pozná to prostredie a už viackrát sa tam pripravoval. Cestoval tam s manželkou, čo sa zvyčajne rovná dovolenke. Ale v jeho prípade som nemal obavy, lebo on je veľmi prísny na seba a zajtrajším pretekom pripisuje veľký význam.“

So Saganom prišli do Brazílie aj jeho talianski manažéri z tímu. Aj keď je hviezda, nemal nijaké požiadavky. „Jedinou bolo jeho rozhodnutie, že nebude bývať v Olympijskej dedine. Aj zásluhou Slovenského olympijského výboru má utvorené dobré podmienky. Rozdiel medzi zabezpečením Tour de France a olympijských hier prakticky nie je nijaký,“ uzavrel Zánický.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Rio 2016