Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dvoch amerických plavcov nepustili z Brazílie, Lochte je už doma

Dvoch amerických plavcov, ktorých spoločne so slávnejším reprezentačným kolegom Ryanom Lochtem počas olympijských hier v Riu de Janeiro údajne v taxíku prepadli a olúpili, zadržali brazílske úrady na letisku a zabránili im vrátiť sa do USA.

18.08.2016 08:24 , aktualizované: 08:30
Gunnar Bentz, Jack Conger Foto: ,
Americkí plavci Gunnar Bentz (vľavo) a Jack Conger opúšťajú policajnú stanicu v Riu.
debata (1)

Hovorca Olympijského výboru USA Patrick Sandusky bez ďalších komentárov potvrdil, že Jacka Congera a Gunnara Bentza vyviedli z lietadla. Krátko po zadržaní prišli na letisko zástupcovia amerického veľvyslanectva. Po krátkom vypočúvaní Congera s Bentzom prepustili a vo štvrtok budú pokračovať vo svojich výpovediach.

Ryan Lochte stihol opustiť Brazíliu ešte pred rozhodnutím súdu, že pre vyšetrovanie plavci musia zostať v krajine. Dvanásťnásobný olympijský medailista by mal byť už doma v Severnej Karolíne, čo potvrdil aj jeho otec. Pricestoval už v utorok, ešte pred rozhodnutím brazílskeho súdu odobrať americkým olympionikom cestovné doklady. „Som šťastný, že je v poriadku. Ozval sa mi hneď po prílete domov. Bola to nešťastná skúsenosť preňho i zvyšných troch. Nepoznám bližšie detaily, boli v taxíku a okradli ich. Najdôležitejšie je, že je v bezpečí a nič sa mu nestalo,“ povedal Lochteho otec.

Štvrtý z partie plavcov, ktorých údajne prepadli, James Feigen, je momentálne ešte v Brazílii. Polícia ho chcela zadržať, ale nepodarilo sa jej to. Vo štvrtok však podľa národného olympijského výboru USA (USOC) plánuje vypovedať pred policajným vyšetrovateľom.

Lochte najskôr tvrdil, že po skončení plaveckých súťaží sa cez víkend presúval s kolegami z večierka do olympijskej dediny taxíkom, ktorý zastavili falošní policajti. Neskôr hovoril o prepade na čerpacej stanici. Podľa tejto verzie lupiči so zbraňami plavcom zobrali peniaze i mobilné telefóny. Brazílska polícia podľa AP nemá zatiaľ dostatok dôkazov, že sa lúpež odohrala. Nenašla ešte ani vodiča taxíka či svedkov. Američania neboli pri vypočúvaní schopní popísať kľúčové detaily incidentu, po ktorom nezavolali políciu. Tá začala konať až po správach v médiách. Jeden z plavcov vo výpovedi priznal, že bol opitý a nepamätá si ani farbu taxíka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Ryan Lochte