Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gatlin a Blake nebudú vo finále na 200 m. Bolt o Američanovi: Asi je už starý

Hlavný favorit Jamajčan Usain Bolt postúpil do finále behu na 200 m na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Z troch semifinálových behov práve Bolt v tom druhom dosiahol najlepší čas 19,78 s. O dve stotinky sekundy bol pomalší Kanaďan Andre de Grasse, pod 20 sekúnd to stihol aj Američan Lashwan Merritt (19,94).

18.08.2016 06:23
debata

Vo finálovej osmičke budú chýbať a o medaily nezabojujú Američan Justin Gatlin a Jamajčan Yohan Blake.

zväčšiť Zľava Kanaďan Andre De Grasse a Jamajčan Usain... Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Andre De Grasse, Usain Bolt Zľava Kanaďan Andre De Grasse a Jamajčan Usain Bolt v semifinále behu na 200 m.

Strieborný z vlaňajších MS v Pekingu Gatlin skončil v súčte semifinálových behov na prvom nepostupovom – deviatom mieste, keď dosiahol 20,13. Na finále mu chýbali 3 stotiny sekundy. Presne o toľko bol rýchlejší holandský reprezentant Churandy Martina. Ešte viac sklamal Jamajčan Blake. Strieborný spred štyroch rokov z OH v Londýne skončil až šestnásty, s časom 20,37 s na finále nemal nárok.

„Gatlin nepostúpil? To vážne? Každý je v šoku… Môžeme povedať, že už je asi starý,“ uviedol Usain Bolt na adresu zlyhania svojho veľkého súpera Gatlina. „Bežal až príliš uvoľnene. Neuvedomil si, že ostatní sú pred ním, a keď zabral, bolo už neskoro. Bola to chyba z jeho strany. A Blake? Bol príliš dlho mimo diania a momentálne nedokáže zabehnúť čas pod 20 sekúnd,“ glosoval na BBC Michael Johnson, bývalý svetový rekordér na 200 m.

Držiteľ zlatého olympijského hetriku zo stovky Bolt je opäť o čosi bližšie k naplneniu svojho zámeru získať triple-triple, čiže dovŕšiť zlaté misie na OH aj na 200 m a v štafete na 4× 100 m. Na obľúbenej dvojstovke v stredu neskoro večer nikoho nenechal pochybovať, že je hlavným favoritom. Ním dosiahnutý čas 19,78 s je len o štyri stotinky slabší ako svetové maximum roka v podaní LaShawna Merritta. Bolt pridal aj odvážne tvrdenie, že si vo finále trúfa na svetový rekord a možno aj čas pod 19 sekúnd. Globálne maximum v jeho podaní z MS v Berlíne 2009 má hodnotu 19,19 s.

„Myslím si, že sa o to môžem pokúsiť. Áno, mám na to. Potrebujem však bežať efektívne a v konečnom dôsledku perfektne,“ uviedol Bolt na BBC. V semifinále bol však prekvapený, keď De Grasse s ním držal krok až do cieľa. Napokon bol 21-ročný Kanaďan iba o dve stotinky pomalší a časom 19,80 utvoril národný rekord. „Myslel som si, že v závere spomalí a on nič. Vravel som si, čo to stvára, veď je to len semifinále. Ja som bol nejaký lenivý, ale zvládol som to,“ doplnil Bolt po postupe do finále.

Jamajský superšprintér prišiel do Ria de Janeiro s ambíciou potvrdiť status atletickej legendy. Jedenásťnásobný majster sveta a sedemnásobný olympijský víťaz bude o 3 dni tridsiatnikom (nar. 21. 8. 1986) a v tomto roku pre zranenie absolvoval oveľa menej štartov, ako si naplánoval. Napriek tomu už na stovke potvrdil svoju dlhodobú extratriedu, keď finálovým časom 9,81 s dovŕšil zlatý olympijský hetrik.

Finále dvojstovky mužov je vo štvrtok v Riu na programe o 22.30 h miestneho času, na Slovensku o 3.30 h SELČ už v piatok nadránom.

Muži – semifinále na 200 m /prvá osmička do finále/: Usain Bolt (USA) 19,78 s, Andre de Grasse (Kan.) 19,80, Lashawn Merritt (USA) 19,94, Christophe Lemaitre (Fr.) 20,01, Alonso Edward (Pan.) 20,07, Adam Gemili (V. Brit.) 20,08, Ramil Gulijev (Tur.) 20,09, Churandy Martina (Hol.) 20,10,…9. Justin Gatlin (USA) 20,13,…16. Yohan Blake (Jam.) 20,37

debata chyba
Viac na túto tému: #Usain Bolt #Rio 2016 #Justin Gatlin #Yohan Blake