Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Messiho z jazera nezastavila ani rakovina pľúc

Je najstarší medzi jachtármi, rakovina ho vlani pripravila o polovicu pľúc. No nezastavilo ho to.

17.08.2016 15:15
Santiago Lange Foto: ,
Santiago Lange po boku Cecilie Carranzaovej Saroliovej.
debata

Päťdesiatštyriročný Argentínčan Santiago Lange sa v Riu dočkal vytúženej zlatej medaily. Výnimočný jachtár ju získal pri svojej šiestej účasti pod piatimi kruhmi. Triumfoval v miešanej posádke s Ceciliou Carranzaovou Saroliovou v triede Nacra 17.

„O zlatej medaile som sníval od olympiády v Moskve 1980. Hry v Riu sú pre mňa veľmi výnimočné a emotívne,“ cituje Langeho denník The Sun. V Brazílii sa v jachtárskych súťažiach v disciplíne 49er predstavili aj jeho synovia Yago a Klaus.

Bok po boku si všetci traja spoločne vychutnali aj otvárací ceremoniál. „Sledoval som, ako sa darí chlapcom. Oni zas sledovali mňa. A teraz môžeme spoločne oslavovať. Je toho na mňa azda až príliš,“ ťažko nachádzal slová v cieli.

Prvé oslavy zlata absolvovali ešte priamo na lodi. Synovia totiž od radosti naskákali do vody. Na brehu sa následne pridali aj fanúšikovia s argentínskymi vlajkami.

Civilným zamestnaním námorný inžinier debutoval na olympiáde už pred 28 rokmi v Soule. V rokoch 2004 a 2008 získal s Carlosom Espínolom bronzovú medailu v disciplíne Tornado. Hry v Londýne vynechal a pred rokom sa zdalo, že mu nebude súdené štartovať ani v Riu. Rakovina mu napadla ľavú polovicu pľúc.

„Mal som šťastie,“ približuje pre Yahoo! Sports detaily zdravotných patálií. „Keby som toľko nesúťažil a necestoval, z čoho vyplynula obrovská únava, asi by rakovinu neobjavili v takom skorom štádiu. Operovali ma v Barcelone a o päť dní som už bicykloval. Neubehol ani mesiac a posadil som sa na loď. Dôležité bolo, že som celý čas myslel pozitívne. Bolo to náročné, ale veľa som sa naučil,“ poznamenal.

Skúsený jachtár verí, že jeho úspech dodá silu a vôľu mnohým ľuďom, ktorí bojujú s rakovinou. Zdôrazňuje však, že z jeho pohľadu šlo najmä o dosiahnutie športového cieľa. „Choroba bola len ďalšou prekážkou na mojej ceste. Riom som bol od začiatku totálne posadnutý a vyšlo to,“ poznamenal.

S o 25 rokov mladšou partnerkou začal spolupracovať v roku 2014 po tom, ako jeho obľúbenú disciplínu Tornado nahradila v programe olympiády Nacra. V nej by chcel štartovať aj o štyri roky v Tokiu.

„Nikdy som si nemyslel, že bude jazdiť s dievčaťom. No je to úžasné. Aj od mladých sa dá veľa naučiť,“ uviedol pre CNN. „Santiago je vášnivý športovec, spolupracovať s ním je potešenie. Je chytľavé, aký je stále pozitívny. Plachtiť s ním je ako hrať futbal s Messim,“ pochvaľuje si Carranzaová Saroliová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #jachting #Santiago Lange