Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cavendish vymenil cestu za dráhu a dočkal sa

Pred štyrmi rokmi mal získať olympijskú medailu na ceste, no vyšlo mu to až v Riu. Na dráhe. Výnimočný špurtér Mark Cavendish vybojoval v pondelok striebro v dráhovej cyklistike v disciplíne omnium.

16.08.2016 21:40
OLYMPICS-RIO-TRACK-M-OMNIUM Foto: ,
Mark Cavendish sa teší zo zisku kontroverznej striebornej medaily.
debata

Tridsaťjedenročný Brit je momentálne najlepší šprintér medzi cyklistami. Dominanciu potvrdil pred mesiacom štyrmi etapovými víťazstvami na slávnej Tour de France, zaokrúhlil počet svojich úspechov na francúzskych cestách na úctyhodných tridsať. Viac etáp na Tour vyhral len Belgičan Eddy Merckx (34).

Cavendish však neexceluje len na Tour. Pochváliť sa môže 15 etapovými triumfmi na Giro d'Italia a troma na Vuelte. V roku 2009 vyhral monument Miláno – San Remo a o dva roky získal v Kodani dúhový dres majstra sveta v pretekoch s hromadným štartom.

Ped vstupom medzi profesionálov získal titul majstra sveta na dráhe. V roku 2005 triumfoval v disciplíne madison s Robom Haylesom, hoci nikdy predtým spolu nejazdili. O tri roky, už ako cestný profesionál v tíme Sparkasse, si odskočil späť na dráhu a najcennejší kov v madisone získal spolu s ďalším výnimočným britským cyklistom Bradleym Wigginsom. Do tretice uspel na majstrovstvách sveta tento rok v Londýne – opäť s Wigginsom v madisone, v súčasnosti už neolympijskej disciplíne.

„Všetci si ma všímali viac než ostatných. Urobil som všetko, čo bolo v mojich silách. Škoda, že to nestačilo na víťazstvo. Zlato je predsa zlato. Nemohol som však zo seba vydať viac, takže musím byť spokojný. Zdolal ma najsilnejší muž pretekov. Elia bol jednoznačne najlepší,“ uznal po pretekoch Cavendish. „V Tokiu sa už asi nepredstavím. Hoci, nikdy neviete…“ dodal pre BBC.

Zlato získal Talian Elia Viviani, hoci v poslednej zo šiestich disciplín mal namále. Po páde Kórejčana Park Sang-huna, ktorý nestihol zareagovať na prudkú zmenu smeru Cavendisha, sa ocitol na zemi aj Talian. Na rozdiel od Kórejčana, ktorého odviezli do nemocnice (po vyšetrení ho prepustili bez vážnejších zranení), pokračoval a víťazstvo si ustrážil.

„Bola to moja chyba. Mal som dávať väčší pozor. Dúfam, že Park je v poriadku a Eliovi sa ospravedlňujem,“ cituje Cavendisha CNN. Na jeho šťastie ho za zavinenie pádu nediskvalifikovali. Viviani sa ho však zastal. „Nebola to jeho chyba. Kórejský cyklista bol pol kolesa za ním, bežný odstup je koleso. Cav bol vpredu a zmenil smer, to je na dráhe úplne normálne, rovnako ako pády,“ poznamenal nadšený zlatý medailista.

Cavendish sa o olympijskú medailu pokúšal v minulosti dvakrát. V Pekingu 2008 štartoval v madisone s Wigginsom, no úradujúci majstri sveta a hlavní ašpiranti na zlato sklamali a obsadili až deviate miesto. Pred štyrmi rokmi bol rodák z ostrova Man hlavný favorit cestných pretekov s hromadným štartom. K zlatu mu mala dopomôcť nesmierne silná zostava Wiggins, Froome, Stannard a Millar. Pri poslednom stúpaní však pelotónu ušla väčšia skupinka jazdcov, ktorú už napriek snahe Britov balík nedotiahol. Nečakane triumfoval Alexander Vinokurov a Cavendish skončil až 29. V Riu si však všetko vynahradil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Rio 2016 #Mark Cavendish