Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bolo to veľmi hlúpe, sťažoval sa Bolt na nahustený program stovky

Jamajský šprintér Usain Bolt sa len málokedy verejne sťažuje. V nedeľu síce vyhral finále na 100 m, ale mal viaceré pripomienky k rozpisu disciplíny.

16.08.2016 09:37
debata
zväčšiť Usain Bolt a Justin Gatlin (v pozadí) pred... Foto: SITA/AP, Jae C. Hong
Usain Bolt, Justin Gatlin Usain Bolt a Justin Gatlin (v pozadí) pred štartom stovky na OH v Riu.

Svetovému rekordérovi sa nepáčilo, že medzi semifinále a finále bola len hodinová pauza, čo zapríčinilo, že nemohol dosiahnuť ešte lepší čas. Radosť z tretej zlatej medaily v šprinte na 100 m mu to však nepokazilo. „Netuším, kto rozhodol o programe, ale bolo to veľmi hlúpe. Preteky boli aj preto veľmi pomalé. Nedá sa bežať a po chvíli sa vrátiť a zopakovať kvalitný čas,“ lamentoval Bolt.

Nahustenie programu si vynútili televízne spoločnosti. V minulosti bola medzi semifinále a finále dvojhodinová pauza. „Bolo to azda prvýkrát, čo som letel na tréningovú plochu pripraviť sa na finále.“

Bolt však nebol jediný, kto sa sťažoval na dva behy v krátkom časovom slede. Strieborný Američan Justin Gatlin priznal, že semifinále ho pripravilo o množstvo síl a nemohol dostatočne zregenerovať. „Do finále som nastupoval unavený, veď sme mali na záverečnú prípravu sotva 30 minút,“ tvrdil Gatlin.

Program atletických súťaží predkladá medzinárodná federácia IAAF a Medzinárodný olympijský výbor ho iba posväcuje. „Ak sú atletickí tvorcovia spokojní, sme spokojní aj my,“ priznáva hovorca MOV Mark Adams. IAAF urobila ešte pred olympijskými hrami aj ďalšie zmeny. Na žiadosť NBC, ktorá za televízne práva na hry zaplatila viac ako 4 miliardy dolárov, presunula rozbehy ženskej dvojstovky z večera na predpoludnie, aby sa mohla najväčšia ženská atletická hviezda v USA Allyson Felixová pokúsiť o double na 200 a 400 m. Finále na dlhšej trati bolo plánované v rovnakom bloku ako rozbehy na polovičnej. Tento krok však napokon bol zbytočný, keďže Felixová sa pre zranenie napokon kvalifikovala iba na štvrtke a na dvojstovke neštartovala.

Atletický večerný finálový blok sa v Riu začína až o 20.30 h miestneho času, čím sa kryje v USA s hlavným vysielacím časom. Viceprezident NBC pre komunikáciu Chris McCloskey odmieta, že by ich televízia ovplyvňovala olympijský program. „Tvorí ho MOV a príslušné medzinárodné federácie, nie my,“ tvrdí.

IAAF sa bude pripomienkami atlétov k programu zaoberať a v Tokiu 2020 ich môže zakomponovať do harmonogramu. Podobne ako v Riu sa finále stovky išlo tesne po semifinále naposledy v Atlante 1996 a Donovan Bailey v ňom získal zlato vo svetovom rekorde.

„Malo by sa to zmeniť, nie je to dobré. Potrebujeme čas na regeneráciu, najmä my, starší. Nepáči sa mi program,“ priznáva Bolt, ktorý na dvojstovke už podobným výzvam čeliť nebude. Rozbehy sú na programe v utorok, semifinále v stredu a finále vo štvrtok. A Jamajčan sa cíti tak dobre, že by mohol ohrozovať svoj svetový rekord 19,19. „Ak budem mať dobrú noc po semifinále, potom je možné všetko. Je to jeden z mojich cieľov.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Usain Bolt #Rio 2016