Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezdny šprintér Cavendish získal v Riu striebro. Zlato mu vyfúkol Viviani

Mark Cavendish sa stal vďaka 30 etapovým triumfom na Tour de France, zisku dúhového dresu majstra sveta či desiatkam víťazstiev na iných veľkých pretekoch jedným z najúspešnejších britských cyklistov, ale až do pondelka mu chýbala olympijská medaila.

15.08.2016 23:46 , aktualizované: 16.08.2016 08:11
Mark Cavendish Foto: ,
Mark Cavendish na OH v Riu.
debata

Dočkal sa jej nie na ceste, ale na dráhe. V omniu, súťaži cyklistickej všestrannosti, skončil druhý za Talianom Eliom Vivianim. „Viac som nemohol urobiť. Síce som sa neustále zlepšoval, možno zajtra by som sa ešte viac priblížil k zlatu, napokon som však spokojný so svojím výsledkom,“ uviedol Cavendish, ktorý až doteraz nemal na olympijské súboje príjemné spomienky.

Do Pekingu 2008 prišiel s Bradleym Wigginsom ako úradujúci majster sveta v madisone, ktorý už teraz nie je súčasťou olympijského programu. V Číne zostal po 9. mieste sklamaný a ako jediný z britského dráharského tímu odišiel bez medaily. O štyri roky neskôr ušili v Londýne trať v cestnej cyklistike na jeho mieru, vyhral na nej testovacie preteky, ale v deň olympijských bojov sa trápil, britské družstvo nezachytilo rozhodujúci únik a Cavendish skončil až 29. V tomto kontexte nie je striebro zlým výsledkom. „Vždy chcem vyhrať a keď sa mi to nepodarí, tak cítim sklamanie. Urobil som však skutočne všetko, čo bolo v mojich silách. Elia Viviani bol naozaj lepší,“ priznal rodák z ostrova Man, ktorý si v rámci prípravy na dráharské olympijské súťaže splnil sen, na Tour de France sa obliekol do žltého trička.

V záverečných bodovacích pretekoch v Riu zavinil Cavendish kolíziu, pri ktorej sa škaredo zranil Kórejčan Park Sang-hun. Špecialista na cestné šprinty urobil v dráhe vlnovku, ktorú súper z Ázie nečakal a narazil do bicykla Brita. Pri páde so sebou strhol aj Vivianiho, ktorý sa však rýchlo postavil a pokračoval ďalej. Parka museli previezť do nemocnice na ošetrenia.

Práve bodovacie preteky rozhodovali o medailistoch. Viviani mal pred nimi šestnásťbodový náskok pred Cavendishom, útočil naň aj obhajca prvenstva Lasse Norman Hansen. Dán sa v bodovačke priblížil na rozdiel bodu, ale potom úradoval Cavendish. Vyhral dva šprinty, zo šestnástich bodovaných si neuchmatol aspoň bodík len štyrikrát. Viviani si z úzadia všetko strážil, mal prehľad o dôležitých veciach a napokon vyhral s bezpečným náskokom. .

Omnium
muži (konečné poradie): 1. Elia Viviani (Tal.), 2. Mark Cavendish (V. Brit.), 3. Lasse Norman Hansen (Dán.), 4. Fernando Gaviria Rendón (Kol.), 5. Thomas Boudat (Fr.), 6. Roger Kluge (Nem.), 7. Glenn O'Shea (Aus.), 8. Dylan Kennett (N. Zél.)

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Mark Cavendish