Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rýdzo zlaté zbohom prekazil fanúšik zo Singapuru

Pred ôsmimi rokmi sa s ním Michael Phelps vyfotil ako jeho vzor na plaveckom kempe v Singapure. Pred dvomi dňami naňho zo strieborného stupienka pozeral ako na olympijského víťaza a premožiteľa.

14.08.2016 15:30
Joseph Schooling Foto: ,
Joseph Schooling zo Singapuru.
debata (1)

Olympiáda priniesla ďalší nádherný príbeh. Uzatvorenie jednej a otvorenie ďalšej životnej kapitoly priniesla posledná individuálna disciplína pre Michaela Phelpsa na olympiáde v Riu i kariére. Finále motýlkárskej stovky mužov bolo famózne. Prinieslo trio strieborných medailistov a nového nečakaného šampióna – Singapurčana Josepha Schoolinga, ktorý zvíťazil pred triom Phelps, De Clos a Cseh o 75 stotín sekundy.

„Prepáčte mi, ak sa neviem vyjadriť, no to čo sa práve udialo ešte stále spracovávam. Phelps sa zapíše do dejín ako najväčší športovec všetkých čias. Som poctený a nadšený, že som mohol prežiť tieto okamihy a mal tú česť pretekať sa s Michaelom, Chadom a všetkými tými chlapcami,“ povedal 21-ročný Schooling, ktorý prekazil Phelpsovo rýdzo zlaté zbohom plaveckému bazénu, v ktorom dokázal všetko čo mohol.

Phelps v nedeľu pomohol svojim fantastickým a nezameniteľným motýlikom americkej štafete na 4×100 m polohové preteky k zlatej medaile. Najcennejší kov na olympiáde s poradovým číslom 23 bude jeho posledným v živote.

"Keď som nastupoval do autobusu, obliekal si plavky, šiel do bazéna a reprezentoval svoju rodnú zem vedel som, že je to naposledy. Zmocnila sa ma úzkosť, takmer som sa rozplakal. Bola to noc plná emócii, takto som si predstavoval koniec mojej kariéry. Je to týždeň splnených želaní a veľká čerešnička na torte mojej kariéry,” vravel uplakaný Phelps, najlepší olympionik v histórii, ktorého medailovú bilanciu 23–3–2 už len ťažko niekto prekoná.

Americký Bleacher report sa so svojim krajanom rozlúčil trefným titulkom. „Michaelovo Phelpsovo zbohom jediným spôsobom, aký ovláda – zlatom. Nemecký Bild zasa radí jazykovedcom. "Plavecký gigant Phelps ukončil svoju kariéru. Pre tohto človeka treba vymyslieť nový superlatív,“ píše. „Superman si definitívne sníma z hlavy plaveckú čiapku,“ sklonila sa pred 31-ročný rodákom z Baltimoru americké NBC.

Lietajúca ryba, ako znie jeho pseudonym, ohlásila v apríli 2014 návrat k ukončenej kariére. Bolo to vynikajúce rozhodnutie.

"Dali sme dokopy neuveriteľne silnú štafetu. Je zrejme najlepšou, v akej som kedy štartoval. Murph (Ryan Murphy, ktorý znakom rozbiehal štafetu, pozn.) bol neskutočný, prekonal svetový rekord. Bolo mi cťou s chalanmi pretekať,” zložil kompliment svojim trom kolegom a naposledy zakýval rozvášneným tribúnam, ktoré ho právom odmenili potleskom v stoji.

Z Ria poltucet medailí, no päť zlatých a jedno striebro je obdivuhodné.

"Nedokážete si predstaviť, aké náročné je získať zlatú medailu na olympiáde. Pri Michaelovi to vyzeralo tak jednoducho, no je za tým veľa tvrdej roboty a odriekania,” povedal jeho prvý a jediný kouč Bob Bowman.

"Byť Michaelom Phelpsom vyžaduje istú formu izolácie, ktorá nakoniec všetkých spája,” charakterizoval svojho kraja víťaz tohtoročnej olympiády na 50 voľným spôsobom Anthony Ervin.

Čo bude s fenoménom ďalej? "Čas v bázene sa možno naplnil, ale môžem pokojne začať novú kapitolu vo svojom živote. Som pripravený venovať sa iným veciam. Je to začiatok novej cesty,” povedal Phelps s tým, že si plánuje vziať svoju dlhoročnú priateľku Nicole Johsonovú, ktorá mu pred tromi mesiacmi na svet priviedla syna Boomera.

Bude z neho taký velikán ako jeho otec, alebo sa vyberie inou cestou? Celý športový, olympijský a plavecký svet dúfa v možnosť číslo jeden.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Michael Phelps