Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škandál v Riu! Egypťan nepodal súperovi z Izraela ruku. Pozrite si video

Egyptský džudista Islam El Shehaby po piatkovej prehre na olympijských hrách v Riu de Janeiro s Izraelčanom Orom Sassonom v rozpore s džudistickou etiketou odmietol podať svojmu súperovi ruku.

12.08.2016 20:30
Islam El Shehaby, Or Sasson Foto: ,
Egyptský džudista odmieta podať izraelskému súperovi ruku.
debata (53)

Dvadsaťpäťročný Sasson po zápase prvého kola smerom k držiteľovi bronzovej medaily z majstrovstiev sveta 2010 vystrel dlaň, ten však reagoval iba nesúhlasným kývaním hlavy a odkráčal. Rozhodca potom El Shehabyho vyzval k tomu, aby sa vrátil a poklonil, džudista napokon preukázal úctu iba krátkym pohybom. V džude sa podobne ako v iných japonských úpolových športoch považuje podanie ruky či úklon na začiatku a na konci zápasu za samozrejmosť.

„Už to, že arabskí športovci súhlasia so zápasmi s Izraelčanmi, je veľkým zlepšením,“ uviedol vo vyhlásení hovorca Medzinárodnej džudistickej federácie (IFJ) Nicolas Messner. Napriek tomu, že si Egypťan svoju povinnosť napokon splnil, sa budú po skončení OH zaoberať prípadným potrestaním jeho správania.

El Shehaby pred duelom čelil viacerým islamistickým a nacionalistickým hlasom, ktoré žiadali, aby zo stretnutia s izraelským reprezentantom odstúpil. „Ak budete so zápasom súhlasiť, pre Egypťanov budete zradca,“ odkázal mu vo štvrtok moderátor vo vysielaní jednej z arabských televíznych staníc.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016