Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chaos v kvalifikačných časoch, Kuvajťanka nemala žiadny

Sedemnásť plavcov zo 16 krajín malo pri svojom mene zapísané iné výkony než tie, ktorými sa v skutočnosti mali kvalifikovať na olympijské hry v Riu de Janeiro.

12.08.2016 13:48
olympiáda, plávanie mužov, Rio 2016, Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

„V podstate sa vôbec nekvalifikovali. Do súťaží v Riu mohli zasiahnuť len vďaka pravidlu univerzálnosti, ktoré sa zachováva na podporu plavcov z rozvojových krajín,“ napísal britský The Guardian.

Svetová plavecká federácia sa poponáhľala s vysvetlením, že neporiadok či chaos v zadávaní kvalifikačných časov nijako neovplyvnil, resp. neovplyvňuje výsledky bazénových súťaží pod piatimi frebnými kruhmi v Riu. „Nemáme najmenšie pochybnosti o tom, žeby niektorí z vyše 900 plavcov nemali štartovať v Riu. Ak sa aj vyskytli nejaké chyby, rozhodne nemajú vplyv na účasť športovcov či výsledky súťaží,“ uviedla FINA vo svojom stanovisku.

Predstavitelia FINA zároveň priznali, že museli zmeniť kvalifikačné časy u niekoľko desiatok plavcov vrátane štafiet zo silných krajín Maďarska a Talianska. Práve tieto výkony sú rozhodujúcim faktorom pri nasadzovaní do jednotlivých dráh počas olympijských pretekov v rozplavbách. K zneprehľadneniu situácie výrazne prispelo aj zaradenie siedmich ruských plavcov do zoznamu olympionikov doslova na poslednú chvíľu, pôvodne mali byť vyradení z účasti na OH pre doping. V niektorých prípadoch organizátori stihli nápravu. Napríklad 21-ročná Kuvajťanka Faye Husainová, ktorá v Riu súťaží pod olympijskou vlajkou, nemala pri svojom mene pred súťažou na 50 m voľný spôsob uvedený žiadny kvalifikačný čas. Pritom vlani na majstrovstvách sveta v Kazani zaplávala výkon 27,63 s. Keďže sa tento štatistický údaj niekde „stratil“, automaticky ju zaradili do prvej rozplavby k pretekárkam s najnižšou výkonnosťou. Všimol si to však jej tréner Steve Kuster a veci uviedol na pravú mieru. Husainová sa napokon v piatok spravodlivo predstaví v piatej z dvanástich rozplavieb na päťdesiatke kraul.

„Faye prišla do Ria dva dni predo mnou a upozornila ma, že pri jej mene chýba údaj o kvalifikačnom čase. Trvalo mi pomerne dlho, kým som presadil nápravu, ale stalo sa. V piatej rozplavbe má rozhodne väčšiu šancu dosiahnuť lepší výkon ako v prvej, kde sa predstavia najslabšie pretekárky,“ uviedol Kuster. Husainovej podľa dosiahnutého času patrí vo svetovom poradí 64. miesto.

debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #Rio 2016