Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zaútočili na nás hekeri, tvrdia WADA a CAS

Svetová antidopingová agentúra (WADA) a Športový arbitrážny súd (CAS) tvrdia, že sa stali cieľom útoku hekerov.

12.08.2016 12:49
Eset, kybernetické útoky, Foto:
Ilustračná snímka.
debata (10)

Tí sa okrem iného snažili získať údaje na prístup do databázy so záznamami o dopingových testoch športovcov. WADA sa to vraj dozvedela tento týždeň, i keď nebolo okamžite jasné, kedy sa útok uskutočnil. Koordinátorka pre komunikáciu WADA Maggie Durandová sa vyjadrila pre agentúru AP, že inštitúciu upozornilo video z Youtube, v ktorom sa hovorilo o heknutí stránky. „Vyšetrovanie rýchlo preukázalo, že stránka nebola napadnutá, avšak naďalej pokračujeme s monitorovaním situácie,“ povedala Durandová. Databáza ADAMS obsahujúca výsledky dopingových testov nebola podľa Durandovej ohrozená. Podvodné emaily, takzvané „rhybárske“, dostali užívatelia databázy maskované ako oficiálne poslané od WADA a žiadajúce ich prihlasovacie údaje. Agentúra sa ihneď nevyjadrila k počtu užívateľov, ktorým boli poslané tieto emaily, či boli cieľom aj športovci a čo plánuje WADA v prípade úniku dát urobiť. Údajne informovali všetkých užívateľov o týchto emailoch a na stránku napísali varovanie.

Športovci databázu používajú na uvádzanie informácií o mieste pobytu pre potreby mimosúťažného testovania. Narušiteľ by mohol zmeniť miesto konania testu a poslať športovca inam, čo by viedlo k falošným obvineniam, že sa vyhýba testom.

„Zaznamenali sme pokus o heknutie stránky CAS. Nebolo to prvý a určite ani posledný raz,“ vyjadril sa pre AP generálny sekretár CAS Matthieu Reeb. „Pokus bol zjavne neúspešný, no pokračujeme vo vyšetrovaní, aby sme zistili, či sme neutrpeli nejaké škody,“ dodal Reeb. Podľa neho je databáza verejná a nie utajená. Video nahraté na Youtube užívateľom, ktorý sa vydáva za jedného z poľských hekrov, ukazuje stránku CAS so správou: „Zabudli sme, že šport sa nemá miešať s politikou. Prosíme vás o prepáčenie.“

WADA a CAS boli nedávno v centre pozornosti pre ich prístup k dopingovým prípadom, najmä pokiaľ ide o zákaz účasti na OH pre niektorých ruských športovcov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #čas #Rio 2016 #WADA