Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dukátová chcela medailu, OH v Riu sa jej páčia

Po štvrtkovom finále kajakárok na Hrách XXXI. olympiády v brazílskom Riu de Janeiro nebolo slovenskej reprezentantke vo vodnom slalome Jane Dukátovej príliš do reči.

12.08.2016 09:46
Jana Dukátová, Rio 2016 Foto: ,
Jana Dukátová v cieli finálovej jazdy.
debata

Tridsaťtriročná Bratislavčanka bola veľmi sklamaná z toho, že skončila na nepopulárnom štvrtom mieste a olympijská medaila jej ušla pomedzi prsty v úplnom závere. „Z hľadiska prípravy vyšlo všetko ideálne. V deň súťaže som sa cítila úplne top, aj pred finálovou jazdou. Vedela som presne, čo mám urobiť. Všetko mi to v podstate vyšlo, až na posledný valec, na ktorom som stratila ‘ťukom‘ a pribudla k tomu aj malá časová strata,“ opísala okamihy, ktoré z jej tváre zmazali úsmev.

Pre Janu Dukátovú je štvrté miesto v Riu najlepším olympijským výsledkom, veď v roku 2012 bola v Londýne šiesta. To ju však neutešuje: „Keď sa na to človek pozrie z jednej strany, tak štvrté miesto na olympiáde môže byť dobrý výsledok. Ja som sem však prišla bojovať o medailu a urobili sme všetko pre to, aby som sa po zdravotných problémoch a malom ústupe v rokoch 2013 a 2014 dostala späť do formy. Veľmi mi pri tom pomohol realizačný tím aj celá skvelá partia vodných slalomárov. Napriek tomu chýbalo málo a nevyšlo to. V cieli si to človek príliš neuvedomí, emócie prichádzajú s odstupom času. Ani si nespomínam, kedy naposledy som bola taká smutná,“ pokračovala viacnásobná medailistka z majstrovstiev sveta či Európy.

Napriek veľkému sklamaniu zo športovej časti bude Jana Dukátová odchádzať z Ria de Janeiro s dobrými pocitmi, ak si teda odmyslí svoju súťaž v areáli Štadióna Whitewater. „Táto olympiáda je nádherná. Mala som možnosť byť v Pekingu ako hosť a v Londýne ako športovec. Keď to všetko porovnám, tak si myslím, že atmosféra tu je fantastická. Napriek tomu, čo sa všetko písalo v médiách, to Brazílčania urobili so srdcom. Aj keď možno nie v honosnom štýle, viacero vecí navyše doťahovali na poslednú chvíľu. Dali do toho niečo, čo v Londýne chýbalo,“ myslí si zverenkyňa trénera Roberta Orokockého.

Slovenskí reprezentanti vo vodnom slalome už počas víkendu odletia z Ria domov na Slovensko a Jana Dukátová chce posledné okamihy v Brazílii využiť na povzbudenie Slovákov v iných športoch. „Doteraz som sa sústredila len na svoje preteky, v piatok chcem ísť podporiť Danku Bartekovú. Veľakrát sa človek na takéto športy nedostane, prípadne nie na súťaž takej úrovne. Keďže budú naši v akcii, chcem ich podporiť,“ pokračovala. Čaká ju aj návšteva obchodu so suvenírmi v olympijskej dedine pre športovcov. „To hlavné, čiže krásne zážitky, si odnášam so sebou,“ doplnila.

Stalo sa už tradíciou, že si viacerí účastníci OH vrátane športovcov vymieňajú odznaky. Tento trend neobišiel ani Janu Dukátová a na šnúrke od akreditácie ich má slušnú zbierku. S jedným sa veľmi rada pochválila a pridala aj príbeh: „Prišla za mnou osobne Venus Williamsová, že chce so mnou vymeniť slovenský odznak. A dostala som od nej americký tenisový. Cením si však každý odznak, ktorý som získala. Beriem to tak, že každý z nich je spomienkou na niekoho, s kým som ho vymenila. Či už to bol niekto z môjho športu alebo aj mimo neho,“ dodala slovenská kajakárka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Dukátová